Hoppa till huvudinnehåll

Fem mål och en nolla då finländarna steg fram i NHL: Filppula och Donskoi avgjorde, Barkov nätade i boxplay

Det blev en minst sagt lyckad blåvit NHL-omgång under natten till fredag finsk tid. Totalt fem finländare noterades för en fullträff i sina respektive matcher – samtidigt som Juuse Saros agerade mur mot Jesse Puljujärvis Edmonton.

I Philadelphia såg Valtteri Filppula till att hemmalaget Flyers fick fira seger. Det stod 1–1 mellan Philadelphia och gästande Buffalo Sabres då Filppula med sitt åttonde mål för säsongen avgjorde matchen i den andra perioden. Matchen bjöd inte på fler mål utan slutade 2–1.

Matchen mellan Columbus Blue Jackets och New York Islanders blev istället ett målkalas – tack vare bland andra Markus Nutivaara. Den blåvita backen stod för sitt andra mål för säsongen då han pangade in 2–0 för hemmalaget i den första perioden. Slutsiffrorna skrevs 6–4 till Columbus.

Minnesota Wild fick i sin tur finbesök av Toronto Maple Leafs – men förutsättningarna var inte på värdarnas sida. Minnesotaklubben hade så sent som i går fått beskedet om att förstemålvakten Devan Dubnyk skulle vara borta i värsta fall flera veckor, och istället fick Alex Stalock ställa sig mellan stolparna.

Men Toronto klarade inte av att överlista vildarnas försvar – en endaste gång. Stalock stod för 28 räddningar då Minnesota till slut vann matchen med 2–0. Det andra målet signerades Mikael Granlund – finländarens sjunde för säsongen.

Blåvit besvikelse i Winnipeg – men i Colorado steg Rantanen och Barkov fram

I Winnipeg blev matchen mellan Jets och Chicago Blackhawks en besvikelse för alla involverade finländare. Det stod klart innan matchen att antingen Ville Pokka eller Michal Kempny skulle få hoppa in för Jan Rutta i Blackhawksdefensiven – och valet föll på den senare.

Helt misslyckat var valet inte heller ur Chicagos synvinkel då Kepmny noterades för ett mål i krossen som slutade 5–1 till gästerna från Illinois. Winnipegs enda mål stod Nikolaj Ehlers för, men varken Patrik Laine eller Joel Armia noterades för poäng i matchen.

Colorado Avalanche fick för sin del stå värd för Florida Panthers under nattens omgång – och med glödheta Nathan MacKinnon i spetsen klarade laget av att knipa en småsvettig uddamålsseger.

MacKinnon stod för två mål och Mikko Rantanen för en assist i Coloradolägret då hemmalaget vann matchen med 2–1. Floridas målskytt? Aleksander Barkov – i boxplay. Målet var Barkovs elfte för säsongen och fjärde i numerärt underläge. Barkov har nu gjort flest mål i hela ligan i boxplay.

Donskoi matchens lirare – Saros och Raanta möttes av puckregn

Joonas Donskoi visade också framfötterna då hans San Jose Sharks bortabesegrade Calgary Flames med 3–2. Donskoi noterades för en assist till det inledande målet före finländaren själv steg fram och satte in det matchavgörande målet i den tredje perioden. För Donskois del var målet det åttonde för säsongen.

I Edmonton blev det gästande Nashvilles målvakt Juuse Saros som stal showen. Saros stod för en fantastisk insats då han nollade Edmonton – som satte hela 46 skott på den blåvite andrekeepern.

Lika bra gick det inte för Antti Raanta, vars Arizona Coyotes förlorade mot Tampa Bay Lightning med 1–4 på hemmais. Raanta noterades ändå för 44 räddningar.

Resultat, NHL:

Boston – Washington 3–5

Philadelphia – Buffalo 2–1
PHI Filppula 1+0, +/- 0, istid 17:35
BUF Ristolainen 0+0, +/- 0, istid 23:04

Columbus – NY Islanders 6–4
CBJ Nutivaara 1+0, +2, istid 16:27

Montreal – New Jersey 2–1 efter förlängning
NJD Vatanen 0+0, -2, istid 21:43

St. Louis – Anaheim 1–3

Minnesota – Toronto 2–0
MIN Granlund 1+0, +1, istid 19:56
MIN Koivu 0+0, +/- 0, istid 17:39
TOR Komarov 0+0, +/- 0, istid 19:06

Winnipeg – Chicago 1–5
WPG Armia 0+0, -1, istid 9:36
WPG Laine 0+0, -1, istid 15:41

Colorado – Florida 2–1
COL Rantanen 0+1, +/- 0, istid 18:21
FLA Barkov 1+0, +1, istid 21:59

Calgary – San Jose 2–3
SJS Donskoi 1+1, +2, istid 13:42

Edmonton – Nashville 0–4
EDM Puljujärvi 0+0, -2, istid 16:13
NSH Saros 46/46

Arizona – Tampa Bay 1–4
ARI Raanta 44/48

Vegas – Pittsburgh 2–1
VGK Haula 0+1, +1, istid 15:19
PIT Määttä 0+0, -1, istid 19:12

Videobilder från Viasat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport