Hoppa till huvudinnehåll

Om två veckor kan vi ha starköl i matbutiken - följ omröstningen direkt

I dag röstar riksdagen om den nya alkohollagen. Tidtabellen har förskjutits, men omröstningen väntas komma igång inom kort.

Det verkar bli en riktig thriller då riksdagsledamöterna i dag besluter om de ska rösta för eller emot förslaget att tillåta alkoholdrycker med 5,5 procents alkoholhalt i matbutikerna. I dag säljs alkoholdrycker med högst 4,7 procents alkoholhalt.

Under torsdagen gick social- och hälsovårdsutskottet ut med att de anser att man inte ska höja alkoholhalten från 4,7 procent.

Utskottet anser att en höjning av den högsta tillåtna alkoholhalten på ett avgörande sätt skulle öka tillgången på och konsumtionen av alkoholdrycker.

Alla får rösta enligt samvete

Normalt brukar riksdagen godkänna utskottets betänkande under omröstningen. Men den här gången har regeringen ändå beslutat att regeringspartiernas riksdagsledamöter får rösta om höjningen av alkoholhalten enligt eget samvete.

Riksdagsledamöterna har fått föreslå andra procentgränser än just 5,5 och 4,7, så det är möjligt att också andra gränser kommer att finnas som alternativ under omröstningen

Lagligt att köpa alkohol från andra EU-länder?

Trots att försäljningen av starkare drycker på förhand har väckt mest debatt finns det många andra förändringar i den nya alkohollagen.

I och med den nya lagen skulle exempelvis små bryggerier få rätt att sälja sina så kallade hantverksöl direkt på bryggeriet. Dessutom skulle restauranger inte längre behöva be om ett särskilt lov för att få sälja alkohol efter klockan 01.30.

Social- och hälsovårdsutskottet bad i går om ett förtydligande om den så kallade distansförsäljningen av alkohol, det vill säga att beställa alkohol från ett annat EU-land. I regeringens nuvarande förslag är det oklart vilka regler som gäller.

En höjning av alkoholskatten kan slopas om det inte blir starköl i butiken

Det som ytterligare komplicerar situationen är att regeringspartiernas gruppordförande har berättat att försäljningen av starkare alkoholdrycker i matbutikerna och den påtänkta höjningen av alkoholskatten hänger ihop.

Om riksdagen inte godkänner en höjning av alkoholhalten till 5,5 procent inhiberas också höjningen av alkoholskatten.

Riksdagen godkänner slutligt hela det nya alkohollagspaketet nästa vecka. Men man röstar om höjningen av alkoholskatten först senare.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes