Hoppa till huvudinnehåll

Starköl får säljas i butikerna - 98 ledamöter röstade för och 94 mot höjningen av alkoholhalten

glas med skummande öl
glas med skummande öl Bild: Yle/Roy Fogde weissbier

Riksdagen har fattat beslut om innehållet i den nya alkohollagen. Beslutet innebär att 5,5-procentiga alkoholdrycker blir tillåtna i detaljhandeln.

Riksdagen avgjorde frågan efter en ytterst jämn omröstning där
98 riksdagsledamöter röstade för och 94 ledamöter mot en höjning.

Sju ledamöter var frånvarande vid omröstningen.

I och med det här går riksdagen emot social- och hälsovårdsutskottets åsikt i ärendet. Utskottet sade i sitt betänkande nej till en höjning av alkoholhalten i detaljhandeln.

Eftersom utskottets betänkande förlorade i omröstningen skickades förslaget vidare till riksdagens stora utskottet. Utskottet ställde sig ändå bakom riksdagens majoritet i ärendet.

Reglerna ändras i snabb takt. Starkare alkoholdrycker får säljas i matbutikerna redan från och med den första januari, säger familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (c) till Svenska Yle.

Regeringspartierna splittrades

Regeringspartierna splittrades i den avgörande omröstningen om alkoholhalten. 24 ledamöter från regeringspartierna röstade för att bevara den nuvarande gränsen för alkoholdrycker, och 76 ledamöter för att höja gränsen.

Störst var splittringen inom Centern: 19 centerledamöter röstade för att hålla kvar gränsen vid 4,7 procent.

Vidare röstade fyra ledamöter från Blå framtid och en Samlingspartist, Pertti Salolainen, för den nuvarande gränsen.

Förslaget om att höja alkoholhalten fick också stöd av en majoritet av den sannfinländska riksdagsgruppen. 13 av sammanlagt 17 sannfinländska ledamöter röstade för höjningen.

Dessutom röstade fyra gröna ledamöter och tre ledamöter från Svenska riksdagsgruppen samt en sociademokrat och en vänsterförbundare för att höja gränsen.

Alla kristdemokraternas fem ledamöter röstade mot höjningen.

Ledamöterna hade fria händer

Höjningen av styrkan på alkoholdrycker har varit den mest omstridda delen av den nya alkohollagen.

Av regeringenspartierna har framför allt Centern motsatt sig en höjning av den högsta tillåtna alkoholprocenten.

Samlingspartiet och Blå framtid har däremot flaggat för en höjning.

I början av sommaren enades ordförandena för Centerns, Samlingspartiets och Blå framtids riksdagsgrupper att regeringspartiernas riksdagsledamöter får fria händer i den avgörande omröstningen.

Utskottet kritiskt till höjning

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott kom igår, torsdag, med ett betänkande som skjuter ned höjningen av alkoholhalten.

Enligt utskottet skulle höjningen öka tillgången på och konsumtionen av alkoholdrycker på ett avgörande sätt.

Social- och hälsovårdsutskottet ville också ha ett förtydligande om den så kallade distansförsäljningen av alkohol, det vill säga att beställa alkohol från ett annat EU-land.

I regeringens nuvarande förslag är det oklart vilka regler som gäller.

Lagen godkänns i sin helhet nästa vecka

Alkohollagen klubbas igenom i sin helhet i samband med den andra och avgörande behandlingen nästa vecka.

Regeringspartierna har ändå förbundit sig att rösta för den nya alkohollagen i den form som godkändes i samband med dagens plenum.

Beslutet innebär att regeringen kommer att gå vidare med höjningen av alkoholskatten som ingår i budgeten för 2018. Om riksdagen inte skulle ha godkänt en höjning av alkoholhalten skulle skattehöjningen ha inhiberats.

Riksdagen godkänner slutligt hela det nya alkohollagspaketet nästa vecka, men man röstar om höjningen av alkoholskatten först senare.

Läs mera:

Den nya alkohollagen i 5 punkter – därför är det så svårt att enas om spriten

I samband med regeringsförhandlingarna kom Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna överens om att se över alkohollagstiftningen. Beredningen av reformen har ändå dragit ut på tiden. Frågan är om det ska bli något av reformen.