Hoppa till huvudinnehåll

Trump och Putin diskuterade Nordkorea - Trump tackade Putin för beröm

Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg.
Vladimir Putin och Donald Trump träffades under G20-mötet i Hamburg. Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg. Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL Vladimir Putin,Donald Trump,Trump,USA,Ryssland,G20,Hamburg,Putin,trump putin

Både Vita huset och Kreml har bekräftat att Donald Trump och Vladimir Putin under torsdagen talade i telefon. Samtalet kretsade främst kring situationen i Nordkorea, men Trump passade på att tacka Putin för att han berömde USA:s ekonomi.

Presidenterna diskuterade "situationen i flera krisområden, med fokus på att lösa kärnvapenfrågan på den koreanska halvön", skriver Kreml i ett uttalande.

Enligt Kreml kom presidenterna överens om att fortsätta hålla kontakten.

Vita huset sade i ett separat uttalande att presidenterna diskuterade hur de kan arbeta tillsammans för att hantera den farliga situationen. Inga detaljer om hur det ska göras gavs.

Enligt Kreml var det USA som tog initiativ till telefonsamtalet.

Trump tackade för beröm

Vita husets uttalande fokuserade ändå främst på att Trump tackade Putin för att den ryske presidenten berömde USA:s ekonomi under sin årliga presskonferens tidigare under torsdagen.

Putin sade att den amerikanska marknaden växer och att det märks att det finns ett förtroende för USA:s ekonomi.

- Med all respekt för (Trumps) motståndare, det är objektiva fakta, sade Putin under presskonferensen.

Enligt Vita huset passade Trump på att tacka Putin för berömmet under telefonsamtalet.

Läs också