Hoppa till huvudinnehåll

VN: Misstänkt lärare i Karis kan ha trakasserat elever i flera års tid – ”rektorn förminskade saken”

Elever räknar matematik tillsammans.
Dåvarande rektorn i Karjaan yhteiskoulu har inte tagit situationen på allvar, menar förälder och lärare som Västra Nyland talat med. Arkivbild. Elever räknar matematik tillsammans. Bild: Yle/Tiina Jensen Karis,matematik,elever

Det fall av sexuella trakasserier som nu utreds i den finska skolan Karjaan yhteiskoulu i Karis verkar inte vara det första. Den misstänkta läraren har anmälts åtminstone två gånger tidigare, skriver tidningen Västra Nyland.

Enligt en förälder som tidningen har varit i kontakt med är den misstänkta lärarens beteende en offentlig hemlighet.

- Tidigare elever varnar yngre om lärarens beteende, säger föräldern till tidningen.

Petade med innebandyklubba mellan benen

Föräldern har diskuterat lärarens beteende med sina barn och barnens kompisar.

- Läraren har kommenterat flickornas kroppsutveckling, uppmanat pojkar att titta på någon flickas rumpa, berättar föräldern.

Läraren frågar också om elevers sexuella upplevelser och berättar om sina egna― Förälder till tidningen Västra Nyland

Föräldern berättar också att läraren har petat med en innebandyklubba mellan benen och daskat på rumpor.

- Läraren frågar också om elevers sexuella upplevelser och berättar om sina egna, säger föräldern till Västra Nyland.

En annan förälder berättar till tidningen att hen för några år sedan anmält läraren för sexuella trakasserier till den dåvarande rektorn. Läraren ska då ha fällt sexuella kommentarer som berörde förälderns barn.

Förälder och lärare diskuterade saken med rektorn

Den första föräldern har tagit upp lärarens beteende på en diskussion för några år sedan med skolans dåvarande rektor och en lärare.

- Rektorn sade då att det här inte hör till den här träffen, att jag var där för att diskutera mitt barns skolgång med honom och mitt barns lärare. Efter det har jag inte hört något så jag antar att det sopats under mattan, berättar föräldern till tidningen.

Jag fick den uppfattningen att dåvarande rektorn förminskade saken― Lärare till Västra Nyland

Läraren som var med på mötet bekräftar att ämnet togs upp till diskussion på förälderns initiativ. Läraren berättade då att också några av hens elever har liknande upplevelser med den misstänkta läraren.

- Jag fick den uppfattningen att dåvarande rektorn förminskade saken, säger läraren. Jag litade på att han skulle föra ärendet vidare men det verkar som om han inte gjort det.

karjaan yhteiskoulu i karis
Den misstänkta läraren jobbar i Karjaan yhteiskoulu i Karis. karjaan yhteiskoulu i karis Bild: Yle/Monica Slotte karjaan yhteiskoulu

Västra Nyland har också varit i kontakt med den dåvarande rektorns chef, Jukka Hautaviita, som är undervisningschef i Raseborg.

Han har inte hört talas om de tidigare fallen av misstänkta trakasserier.

Hautaviita deltar i det aktuella utredningsarbetet. Han säger till Västra Nyland att man har hört flera elever och deras vittnesmål är liknande som de fall som tidningen fått kännedom om.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland