Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Tillsammans på slottet gav mer på svenska

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Henrik Othman skriver i sin ledarkommentar i ÖT 8.12 att Yles tv-sändning från självständighetsdagens fest på slottet inte hade samma närhet till det finlandssvenska samhället som tidigare.

Utgångspunkten för Yles tvåspråkiga sändning var jubileumsårets tema Yhdessä- Tillsammans. Fest på slottet slog rekord med i medeltal 2,66 miljoner tittare under kvällen.

I sändningen som visades både i tv:n och på Yle Arenan kunde tittarna välja antingen svenskt eller finskt referat och intervjuerna var både svensk- och finskspråkiga. Av de cirka tjugo intervjuer som sändes på tv gick en fjärdedel på svenska eller på båda språken.

Detta kompletterades av en skild direktsändning från slottet på Yle Arenan. Den bestod av ett trettiotal intervjuer på båda språken.

Det här betyder att Yle sammantaget sände fler både finsk- och svenskspråkiga intervjuer än någonsin förr. Det svenska innehållet från festen finns samlat på webbsidan svenska.yle.fi/slottsbalen.

Tvåspråkigheten innebar inga besparingar för Yle. Däremot kunde vi genom en gemensam sändning rikta mer resurser till innehållet och bland annat göra fler intervjuer. Publiken fick på det här sättet mer svenskt innehåll än någonsin tidigare.

Både finsk- och svenskspråkiga har uppskattat konceptet enligt respons vi fått. Många har värdesatt att sändningen avspeglar vårt samhälle där de båda språken lever tillsammans.

Av Yles plattformar är det särskilt tv:n som ger möjlighet att bygga broar mellan språken eftersom både radio och webb är mer beroende av språket. Då är det också naturligt att Finlands populäraste tv-sändning under det finländska jubileumsåret gjordes så att båda språken hade en naturlig närvaro sida vid sida.

Anna Forth
Chef, innehåll och journalistik, Svenska Yle

Hanna Berndtsson-Hera
producent för Fest på slottet, Svenska Yle

Det här svaret publicerades i Österbottens tidning som svar på på Henrik Othmans ledarkommentar den 12.12.2017.