Två grupphem på olika adresser orsakade sjukskrivningar bland personalen och ledde till för mycket jobb för en enhetschef. Samkommunen Kårkulla därför tar tillbaka sitt beslut att slå ihop enheter i Ekenäs.
Österby serviceenhet i Ekenäs blir två avdelningar med varsin enhetschef. Enheten har fungerat med en chef sedan år 2013 då Kårkulla omorganiserade sina avdelningar.
Trots benämningen enhet ligger byggnaderna för grupphemmen på olika adresser.

På adressen Cylindergränd finns boendena Brogränd 1 och Brogränd 2.
Ungefär en kilometer därifrån, på Böningsvägen, finns Österby seniorboende.
Tillsammans har grupphemmen kallats Österby serviceenhet.

Efter uppspjälkningen ansvarar en enhetschef för Brogränd 1 och Österby seniorboende.
En annan enhetschef har hand om Brogränd 2.
Arbetsbördan blev för stor
Orsakerna till uppspjälkningen är bland annat att flera enhetschefer har slutat då de har haft för mycket arbete.
Sammanlagt har grupphemmen nästan 30 personer i personalen och knappt 40 personer som brukare.
- Uppdelningen är det bästa som händer. Man har kunnat konstatera under en längre tid att Österby serviceenhet är för stor. Arbetsmängden för en enhetschef har varit för stor, säger regionchefen i Västra Nyland Trude Jansson-Wenberg som har berett ärendet för samkommunens styrelse.

Någon brist på nya enhetschefer kommer Kårkulla inte att ha. Ansökningstiden gick ut den 15 december.
- Vi har många bra sökande, säger Jansson-Wenberg.
Ytterligare en enhetschef i förebyggande syfte
Spjälkningen av Österby serviceenhet har föregåtts av hög sjukfrånvaro och omsättning av personalen.
- I tiderna har det varit mycket sjukskrivningar. Det är ett kvinnodominerat jobb och våra kroppar är inte alltid gjorda för de tunga lyften och skiftesarbetet, säger vikarierande enhetschef Ann Bäckman.

- Uppdelningen är i förebyggande syfte. Har man en chef till som kan vara med och utveckla och stöda personalen hoppas vi att sjukskrivningarna blir färre. Vi får också mera tid för de enskilda brukarna. säger Bäckman.

Bäckman uppger att det främst har varit problem med kvällsskiftena på Brogränd.
- Man har inte möjlighet att jobba dag på Brogränd för att våra brukare är på dagverksamhet. Arbetspassen har inte gått ihop med personalens livssituation.

Kårkulla ska effektivera informationsgången
Efter ett år som vikarierande enhetschef ska Bäckman arbeta med ett projekt som utvecklar samkommunens dokumenteringssystem.
Ville du inte fortsätta som enhetschef?
- Jag sökte projektarbetet redan för en tid sedan. I och med omorganiseringen har det tagit längre tid. Jag skulle gärna ha fortsatt som enhetschef och speciellt när det blir mindre enheter, säger Bäckman.

- Dokumentering ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker mycket om att fundera ut lösningar för hur man effektivt samlar in information, säger Bäckman.
- Det kan handla om hur man dokumenterar brukarnas hälsa; vilken doktor eller tandläkare de går till, samt när de har gått och hur det har gått. Informationen samlas på ett ställe så att man nästa gång vet hur det gick.