Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonens stora bekymmer inför OS – tränaren sågar målskyttet: "Har oroat mig i 3,5 år"

Damlejonen jublar.
Damlejonen har pekats ut som ett av Finlands största medaljhopp i OS i Pyeongchang. Damlejonen jublar. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i ishockey

Dags att summera Damlejonens insatser i hemmaturneringen inför OS. Då väljer Pasi Mustonen att vara kritisk. ”Vi behöver i princip tio heta lägen för att göra ett mål", säger förbundskaptenen till Yle Sporten.

Finland avslutade träningsturneringen mot Ryssland i dag. Veckans bästa match mellan turneringens två bästa lag, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen.

– Det blev en riktigt bra damhockeymatch. Vi gör tre bra perioder, var på bettet i skridskoåkningen och till slut blir de trötta. Vi vann välförtjänt, säger han efter 3–0-segern i Åbo.

Dagens match följde ett bekant mönster. Finland pepprade på i anfallszonen. I framför allt den tredje perioden var det spel mot ett mål. Den ryska målvakten Valeria Tarakanova gjorde femton parader i sista akten – trettiofem totalt – och höll kvar ryskorna i matchen.

Tidigare i veckan hade Sveriges målvakt 41 räddningar mot Finland som föll. Mot Tyskland, som Damlejonen slog på straffar, kom den tyska målvakten upp i 49 parader.

– Vi har räknat lite på det här under veckan. Vi har skapat 79 vassa målchanser, motståndarna 31. Sedan är det bara räkna ihop det. Vi behöver i princip tio heta lägen för att göra ett mål, säger Mustonen.

Total dominans ingen segergaranti

Finland gjorde nio mål på fyra duster under veckan.

– Mot Tyskland var vi inte på banan, men till slut handlar allt om att göra mål. Det är vårt största bekymmer. Med undantag för några få spelare är målskyttet uruselt i alla europeiska lag på damsidan, säger Mustonen.

Enkelt uttryckt:

– Total dominans i en match är ingen garanti för seger. Det är ett problem för mig som tränare, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Det här har oroat mig i 3,5 år. Vi kan ha folk som skymmer, går aggressivt mot mål och håller klubban i isen. Det här gör vi bra, men själva grunden är att kunna prickskjuta, skjuta högt. Här finns bristerna.

Total dominans i en match är ingen garanti för seger. Det är ett problem för mig som tränare

Har tränat för lite skott

Han konstaterar att killar står och skjuter tusentals skott sommar efter sommar. Den traditionen finns inte på damsidan.

– Med dagens klubbor handlar det inte om styrka i skotten. Det är skicklighet. Det här är inget som ändras på en natt. Det här tar lång tid.

Trots den tydliga kritiken tar laget med sig en hel del positivt från hemmaturneringen.

– Vårt grundspel fungerar mycket bra. I dag var vår målvakt bra och det var jämnt över hela linjen. Alla gjorde sitt.

Pasi Mustonen.
Pasi Mustonen har fem matcher till på sig att svetsa samman Damlejonen inför OS. Pasi Mustonen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Pasi Mustonen

Jagar revansch efter förra OS

Det är mindre än två månader tills OS-turneringen startar. Där möter Finland i tur och ordning USA, Kanada och Ryssland i gruppspelet.

Tanken är att ta revansch för bakslaget i Sotji för fyra år sedan. Då åkte Damlejonen ut i kvartsfinalen mot Sverige.

– Ett långt projekt går mot sitt slut och vi är rätt i tidtabellen. Jag är inte orolig för att något är ogjort, men det är ingen garanti för att vi ska lyckas. Men vi känner att vi har medaljmöjlighet och med en bra turnering har vi den kapaciteten, säger Mustonen.

– Det finns mycket som spelar in. Alla landslag förutom Kanada och USA är känsliga för skador. Vi måste ha flyt där, det är inget man kan kontrollera fullt ut.

Finland, som tog VM-brons förra våren, kommer att spela fem träningsmatcher till inför OS. I början på januari väntar tre duster i en turnering i Tyskland. Sedan blir det en match mot ett pojklag under OS-uppladdningen i Vierumäki och ett genrep mot Schweiz på plats i Sydkorea.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport