Hoppa till huvudinnehåll

Extremhögern fick tunga ministerposter i Österrike

Kurz och Strache håller presskonferens.
Kurz och Strache. Kurz och Strache håller presskonferens. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Sebastian Kurz,Heinz-Christian Strache,Österrike,Högerpopulism,Freiheitliche Partei Österreichs,Österrikiska folkpartiet

Centerhögerpartiet ÖVP (folkpartiet), som vann det österrikiska parlamentsvalet i oktober, får finansminister-, ekonomiminister- och justitieministerposterna, säger partiets ledare, blivande förbundskanslern Sebastian Kurz. Med sina 31 år blir han världens just nu yngste regeringschef.

ÖVP bildar regering tillsammans med högerextrema FPÖ.

- Presidenten sade klart och tydligt att han vill att justitieminister- och inrikesministerposterna inte tillfaller samma parti, sade Kurz.

I den nya koalitionsregeringen går inrikesminister-, försvarsminister- och utrikesministertaposterna till det högerpopulistiska frihetspartiet (FPÖ).

Partiets ordförande Heinz-Christian Strache blir landets vicekansler.

Den blivande utrikesministern, mellanösterexperten och författaren Karin Kneissl är visserligen inte medlem i FPÖ men nog utsedd av partiet.

Ingen folkomröstning om EU-medlemskap

Den nya koalitionsregeringen kommer inte att ordna en folkomröstning om Österrikes EU-medlemskap, säger Strache.

- Vi står bakom EU, sade Strache till journalister i samband med att det nya regeringsprogrammet offentliggjordes på lördagen.

- Men det innebär inte att vi inte skulle vara EU-kritiska, tillade han.

Österrikes president Alexander Van der Bellen säger att den nya regeringen bedyrat att den är EU-sinnad och kommer att se till att Österrike fortsätter följa det europeiska människorättsavtalet.

Nyutnämnda inrikesministern Herbert Kickl, en gammal räv inom FPÖ, har försökt lugna dem som är oroliga över att extremhögern nu sitter på tre ministerposter med att konstatera att den nya koalitionsregeringen i Österrike inte är något att vara rädd för.

Österrikarna gick till valurnorna den 15 oktober. ÖVP fick mest röster och FPÖ tredje mest.

Text: FNB-AFP

Läs också