Hoppa till huvudinnehåll

Perus mutmisstänkte president på fall - kongressen vill avsätta Kuczynski

Perus kongress har inlett processen för att avsätta den mutmisstänkte presidenten Pedro Pablo Kuczynski som än så länge har vägrat att avgå
Perus kongress har inlett processen för att avsätta den mutmisstänkte presidenten Pedro Pablo Kuczynski som än så länge har vägrat att avgå Perus kongress har inlett processen för att avsätta den mutmisstänkte presidenten Pedro Pablo Kuczynski som än så länge har vägrat att avgå Bild: EPA-EFE/JUAN GUZMAN NEGRINI / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Peru,Pedro Pablo Kuczynski

Kongressen i Peru går vidare med sina planer på att avsätta den mutmisstänkte presidenten Pedro Pablo Kuczynski.

Presidenten anklagas för att ha tagit emot nästan 5 miljoner dollar i mutor från det ökända brasilianska byggbolaget Odebrecht då han var finansminister.

Ledande politiker både i Brasilien och andra länder i regionen har liksom Kuczynski dragits in i ständigt växande korruptionsskandaler kring Odebrecht.

Parlamentet som domineras av oppositionen, beslöt med rösterna 93 mot 17 att inleda processen för att avsätta presidenten drygt ett år efter att han överraskande vann presidentvalet.

Om 87 ledamöter röstar mot presidenten så kommer han att avsättas nästa vecka, den 21 december.

Kongressen håller då ett förhör där presidenten får en chans att förklara sig innan ledamöterna tar ställning till om han skall avsättas eller ej.

- Det här är en nationell skam. Det minst skadliga alternativet för Peru skulle vara att han avgår. Han tvingar oss att avsätta honom, säger oppositionspolitikern Lourdes Alcorta.

Perus kongress antog med överväldigande majoritet ett förslag om att inleda riksrättsprocessen mot presidenten
Perus kongress antog med överväldigande majoritet ett förslag om att inleda riksrättsprocessen mot presidenten Perus kongress antog med överväldigande majoritet ett förslag om att inleda riksrättsprocessen mot presidenten Bild: EPA-EFE/Ernesto Arias Peru,Pedro Pablo Kuczynski

Medarbetare misströstar

Kuczynski förnekade anklagelserna då han vägrade att avgå i ett tal till nationen.

Hans närmaste krets lär ändå enligt många källor tro att han tvingas avgå och lämna över makten till sin vicepresident.

– Om presidenten kommer hit till kongressen så hoppas jag att han har sitt avskedsbrev i handen, sa Daniel Salaverry, från högerpartiet Fuerza Popular, det överlägset största partiet i Perus kongress.

– Det finns inget mer för presidenten att förklara. Peruanerna vill inte höra fler lögner, tillade Salaverry.

Även medarbetarna befarar att Kuczynski inte alls kan förklara varför Odebrecht satte in nästan 5 miljoner dollar på ett konto som tros tillhöra hans bolag Westfield Capital, som är baserat i Florida.

Insättningarna gjordes då Kuczynski var finansminister i president Alejandro Toledos regering, från år 2001 fram till år 2006.

Toledo är själv på flykt eftersom peruanska myndigheter har åtalat honom för miljonmutor i samma korruptionsskandal.

Miljardbyggen för mutor

Kuczynski förnekade först alla kontakter med Odebrecht, men i torsdags förklarade han att det inte var något skumt med pengarna och att det bara var lönen för konsulttjänster som han utförde för en väns bolag.

Odebrecht tros ha betalat sammanlagt 29 miljoner dollar i mutor till Kuczynski och andra peruanska politiker.

Bland de misstänkta politikerna finns också oppositionsledaren Keiko Fujimori som överraskande förlorade presidentvalet i fjol. Även hon har förnekat all skuld.

I utbyte fick byggbolaget kontrakt på flera viktiga infrastrukturprojekt, bland dem en motorväg som skulle gå från Stillahavskusten till Atlanten, genom Peru och Brasilien.

Reuters, AP