Hoppa till huvudinnehåll

Sju blåvita bommar – Mäkäräinen klättrade upp till topp-10 men tappade gula västen

Kaisa Mäkäräinen, 2017.
Kaisa Mäkäräinen får ge ifrån sig världscupsledarens gula väst. Kaisa Mäkäräinen, 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen hade en hyfsad dag medan Mari Laukkanen inte kom upp på egen nivå i Annecys skidskyttejaktstart. För många straffrundor fällde de skidstarka finländskorna från kampen om pallplatser.

Mäkäräinen startade som tolva och Laukkanen som fjortonde efter torsdagens sprintinsatser. För Mäkäräinen bar det uppåt i resultatlistan – för Laukkanen neråt.

Mäkäräinen sköt rent på det första och sista skyttet, men en bom på den andra skjutstationen och två på den tredje gjorde kampen om podieplatser omöjlig.

Mäkäräinen gav sig ut som elfte dam från det sista skyttet och plockade en placering på det avslutande varvet. Hon blev bara ett par sekunder från sjundeplatsen och slutade tia.

Laura Dahlmeier vinnare

Laukkanen missade liksom Mäkäräinen två skott i det tredje skyttet och tvingades därtill till en straffrunda i både det första och sista skyttet.

Med fyra bommar totalt tappade Laukkanen tre placeringar och slutade 17:e. Såväl Laukkanen som speciellt Mäkäräinen hörde till dagens snabbaste i spåret.

Laura Dahlmeier.
Laura Dahlmeier tog säsongens första seger. Laura Dahlmeier. Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press Laura Dahlmeier

I dagens lopp klockades Mäkäräinen för den sjätte bästa tiden och Laukkanen för den 27:e. Etta såväl i dag som över mållinjen var Laura Dahlmeier.

Tyskan, som startade som tvåa, missade endast ett skott och besegrade Anastasia Kuzmina med 14 sekunder. Trea kom Italiens Lisa Vittozzi.

Den slovakiska sprintvinnaren Kuzmina åkte på hela tre straffrundor i det första skyttet men återhämtade sig och steg tack vare andraplatsen upp i världscupledning förbi Mäkäräinen.

Kuzmina toppar sammandraget fem poäng före Mäkäräinen och tolv före dagens femma Denise Herrmann. Laukkanen ligger på 25:e plats.

Annecys tävlingshelg avslutas för damernas del med masstart på söndag klockan 12.45.

Resultat:

1. Laura Dahlmeier GER 30.09,9 (1)
2. Anastasia Kuzmina SVK + 14,0 (4)
3. Lisa Vittozzi ITA + 31,8 (1)
4. Selina Gasparin SUI + 52,8 (2)
5. Denise Herrmann GER + 55,2 (2)
6. Susan Dunklee USA +1.12,1 (2)
7. Justine Braisaz FRA +1.23,6 (3)
8. Vita Semerenko UKR +1.24,0 (3)
9. Valj Semerenko UKR +1,24,9 (1)
10. Kaisa Mäkäräinen FIN +1.25,8 (3)
-----------------------------
17. Mari Laukkanen FIN +2.04,8 (4)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport