Hoppa till huvudinnehåll

Soini kan tänka sig att kandidera för Blå framtid – säger att han återvänt hem

TImo Soini
TImo Soini Bild: Lehtikuva Blå framtid

Utrikesminister Timo Soini är beredd att ompröva beslutet att inte längre ställa upp i riksdagsval. Enligt Soini har stämningen under och inför Blå framtids partikongress fått honom att tänka i nya banor.

- Många människor har bett mig att kandidera i riksdagsvalet eller Europaparlamentsvalet. Jag hade redan beslutat att ”det var det”, men nu måste jag tänka efter ännu.

Soini berömmer stämningen vid den konstituerande partikongressen. Han säger att många av medlemmarna är bekanta för honom sedan landsbygdspartiet SMP:s dagar.

- Det känns som ett återvändande hem.

I partimätningarna har stödet för Blå framtid varit i det närmaste obefintligt.

Frågan är hur partiet borde profilera sig för att vända trenden.

Partiet har bra riksdagsledamöter och ministrar och en bra politiska linje, svarar Soini. Nu vore det viktigt att framstå som ett intressant alternativ i offentligheten.

Tar kritiken från Halla-aho med ro

I lördagens Ykkösaamu kom sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho med besk kritik mot Blå framtid. Enligt Halla-aho är Blå framtid ett onödigt parti.

Halla-ahos föregångare på ordförandeposten tar kritiken med en klackspark.

- Om jag minns rätt sade han för en månad sedan att det inte är någon nytta med att kritisera Blå framtid. Men nu gjorde han det i fyrtio minuter. Kanske har han inget annat att säga?

Läs mera:

Sampo Terho, Matti Torvinen, Jari Lindström, Tiina Elovaara och Tiina Ahva leder Blå framtid.

Blå framtid valde partiledning: Terho, Lindström och Elovaara i presidiet

Kvintetten Sampo Terho, Matti Torvinen, Jari Lindström, Tiina Elovaara och Tiina Ahva håller i trådarna för Blå framtid under kommande två åren.

 • Sydin-insändare om homosexuella polisanmäls av präst

  Anser att texten bryter mot lagen.

  Professor Peter Nynäs i Åbo polisanmäler den insändare som kaplan Markus Engström skrivit om homosexuella och som tidningen Syd-Österbotten publicerade på tisdagen. Nynäs säger till Vasabladet att han anser att texten bryter mot lagen.

 • Vem är hjälte och vem är antihjälte?

  Det är inte bara superhjältarna som ses som hjältar.

  Det första många tänker på när man nämner hjältar eller antihjältar är säkert superhjältar som Spindelmannen, Stålmannen eller Läderlappen. Men med hjältar kan man också syfta till historiska och mer samtida hjältar inom idrotten, populärkulturen och konsten.

 • Fjärde omkomna skidåkaren fortfarande inte hittad

  Sökandet fortsätter vid behov över veckoslutet.

  I Tamokdalen i norra Norge letar räddningsmanskapet fortfarande efter det fjärde saknade lavinoffret. Arbetet kan komma att fortsätta under veckoslutet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes