Hoppa till huvudinnehåll

Thomas Lundin: Ingen jul utan julkonserter

Thomas Lundin ger ut ny skiva Betraktelsens tid 2016
Thomas Lundin (arkivbild) Thomas Lundin ger ut ny skiva Betraktelsens tid 2016 Bild: Cata Portin thomas lundin

Julkonserter har i många år varit en del av Thomas Lundins uppladdning inför julen. De har blivit en lika självklar del av julen som julklappar, julgran, julmat och att få vara tillsammans med familjen.

De fem senaste åren har han deltagit i Thomas Enroths "Årets stora julkonsert" och dessförinnan har han gett julkonserter med bland andra Calle Pettersson och Susann Sonntag.

- Jag har på något vis byggt upp en "julpublik" som jag möter varje jul. De har blivit en del av mitt julfirande, säger Thomas.

I år blev det ändå klart att Thomas inte kunde delta i "Årets stora julkonsert". Konsertschemat gick inte att kombinera med hans engagemang i musikalen "Ingvar! En musikalisk möbelsaga" på Wasa Teater.

- Jag insåg när jag fick spelschemat för "Ingvar!" och spelschemat för "Årets stora julkonsert" att det krockar - det går inte.

Julledigt - för en gångs skull

Ställd inför detta dilemma valde Thomas slutligen att prioritera Wasa Teater. Därmed blev det i år ingen turné med Enroth & Co.

- Jag tyckte till en början att det var en fantastiskt bra idé för då kan jag för en gångs skull ha julledigt.

Då Thomas fattade beslutet var det ännu lång tid kvar till julen. Men så gick veckorna och månaderna. I oktober slog det honom att han inte kan fira jul utan att få sjunga julsånger i julkyrkan.

- Så då bestämde jag att jag måste få in någon sort av julturné i alla fall.

Avkoppling från stressen

Sagt och gjort: någon form av julturné skulle det bli. Thomas konstaterade ändå att han varken kan eller vill göra något av samma kaliber som "Den stora julkonserten".

- Då tänkte jag att jag går på motsatsen, så då blev det en kort konsert med bara en artist.

Det är Thomas och ackompanjatören, pianisten Richard Mitts, som utgör ensemblen. Turnén heter "Sent i advent" och omfattar totalt sju stycken konserter under tiden 19-23 december.

- Just de här dagarna på året är många väldigt stressade. De sista klapparna ska köpas, det ska packas, städas och lagas mat och pyntas. Vår förhoppning är att folk ska kunna unna sig 65 minuter ledigt från den där stressen.

Sången varvas med uppläsning av poeten Viola Renvalls juldikter. För övrigt arbetar Thomas på att tonsätta Renvalls dikter - något som ska resultera i en skiva och en konsertturné, kanske redan nästa år.

-Vi försöker skapa en väldigt lugn och meditativ konsert med klassiker, nya sånger och någon julpsalm. Så laddar man batterierna och så kan man fara hem och fortsätta med de sista förberedelserna.

Avslutning på julaftonsmorgonen

Turnén "Sent i advent" börjar i Tenala kyrka den 19.12 (kl 19). Den fortsätter med konserter i Solf kyrka den 20.12 (kl 20) och Petalax kyrka den 21.12 (kl 21).

Den 22.12 uppträder Thomas och Richard på Lärkkulla i Karis (kl 18) och Dalsbruks kyrka (kl 22). Den 23.12 ges de två sista konserterna: i stadshusets foajé i Hangö (kl 18) och i
Sankta Maria kyrka i Pojo (kl 23).

- Vi startar alltså konserterna samma klockslag som dagens datum! Konserten är ungefär 65 minuter lång, så det betyder att vi slutar den sista konserten fem minuter in på den tidiga, tidiga julaftonsmorgonen.

Biljetter till konserterna säljs vid dörren.

Barn går på en snöig gångled, kontors- och affärshus till höger, en stenkyrka skymtar i bakgrunden.
Turnén avslutas i Sankta Maria kyrka i Pojo. Barn går på en snöig gångled, kontors- och affärshus till höger, en stenkyrka skymtar i bakgrunden. Bild: Yle/Pia Santonen sankta maria kyrka,Raseborg,Pojo, Raseborg