Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Finländare tänder inte på könsneutrala titlar

Skor på ett golv.
Ska även kvinnor vara tjänstemän, brandmän, talmän och förtroendemän, eller kan titlarna vara könsneutrala så de passar båda könen? Majoriteten av finländarna vill ha kvar de gamla titlarna. Skor på ett golv. Bild: Yle / Henrietta Hassinen jämställdhet,män,kvinnor,könsdiskriminering,könskvoter,skor

Endast 16 procent av finländarna vill slopa titlar som tjänsteman, förtroendeman och riksdagens talman.

En klar majoritet av finländarna vill hålla kvar gamla yrkestitlar i stället för att övergå till könsneutrala titlar. Det visar en enkät som Tietoykkönen har gjort för mediebolaget Uutissuomalainen.

Frågan blev aktuell i september då Aamulehti (som hör till Uutissuomalainen-koncernen) meddelade att tidningen tänker använda könsneutrala titlar där det går. Tidningen övergick bland annat till att kalla riksdagens talman för ordförande (på finska: eduskunnan puheenjohtaja).

Aamulehtis vägval blev en brandfackla som väckte både förtjusning och förargning.

Kvinnor och unga lite mer intresserade av förnyade titlar

Enligt den enkät som Uutissuomalainen har låtit göra vill endast 16 procent av de som svarat att vi ska gå över till könsneutrala titlar som till exempel tjänsteperson eller riksdagens ordförande.

Bland män vill 81 procent hålla kvar de gamla titlarna, medan samma siffra för kvinnor är 75 procent.

Yngre personer är lite mer ivriga att ta i bruk könsneutrala titlar, men tanken får inget majoritetsstöd i de lägre åldersgrupperna heller.

Ungefär 25 procent av de som är 18-29 år vill ha neutrala titlar.

Sex procent av de som svarade kunde eller ville inte säga sin åsikt.

Tietoykkönen intervjuade tusen personer för den här opinionsundersökningen. Felmarginalen är 3,1 procent åt vardera hållet.

Enligt en undersökning som Helsingin Sanomat publicerade tidigare i december anser 54 procent av finländarna att det inte finns något behov av att förnya titlarna.

Källor: STT, Uutissuomalainen

Könsneutrala titlar debatterades i Slaget efter tolv den 19 september 2017 under rubriken Styr språket våra tankar? Du kan höra debatten i ljudklippet nedan.

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes