Hoppa till huvudinnehåll

Veterinären: Hundavel leder till tråkigheter för både människor och djur

Hund på mattan.
Hund på mattan. Bild: YLE/Rolf Granqvist hund med stora ögon

En fyrfota familjemedlem är ett välkommet tillskott i många hem som man önskar ett så friskt liv som möjligt. Hundaveln manar dock fram allt fler problem för hundarnas hälsa.

Det finns uppskattningsvis 400 hundraser och de flesta av dem har enligt veterinären Simona Lilius-Lappalainen någon typ av problem. Vissa raser är dock hårdare drabbade än andra.

Simona själv är inriktad på ortopedi och berättar att hon stöter på hundar med genetiska besvär nästan dagligen.

- Det handlar om ledproblem, lösa höftleder och problem med armbågarna som orsakar värk. Det är inte enbart ålderskrämpor utan kan även drabba unga hundar.

Simona Lilius-Lappalainen är veterinär.
Simona Lilius-Lappalainen är veterinär, inriktad på ortopedi. Simona Lilius-Lappalainen är veterinär. Bild: Yle / Thomas Silén veterinärer

Hur vet man om hunden är sjuk?

Hundar är av naturen glada varelser och det kan vara svårt att veta om ens hund lider eller ej. Uppenbarliga orsaker som flåsande och haltande är mer lättupptäckta men även hundens beteende kan avslöja ett tyst lidande.

- Det är inte alltid lätt att märka, speciellt på de unga. Ändringar i beteendet är dock en klar varningssignal. Om hunden inte vill vara nära sin ägare eller leka, om den börjar vara aggressiv mot andra hundar kan det vara ett tecken på att hunden mår dåligt.

I sitt arbete som veterinär möter Simona många hundägare som har en haltande hund men ändå envist håller fast vid att den inte är sjuk. Veterinärens uppgift är att tänka på saken även ur hundens synvinkel.

Jag brukar påpeka att då vi människor haltar så beror det oftast på smärta, hunden kan bara inte klaga.

Om ens hund lider av genetiska problem ställs man inför frågan vad man kan göra åt saken. På medicinsk väg finns det visserligen åtgärder men om prognosen är dålig kan alternativen bli få, ibland kvarstår bara ett.

- Är det fråga om en ung hund som har grava förändringar och hunden kommer att ha kronisk värk så kan eutanasi vara en möjlighet. Men går det att åtgärdas så gör vi såklart det.

Leonbergerhunden Jalmari.
Veterinärens uppgift är att tänka även ur hundens synvinkel. Leonbergerhunden Jalmari. Bild: Yle / Ted Urho evidensia,leonberger

Genetiska fel som påverkar hundens livskvalitét

Vissa raser är mer omstridda och kritiserade än andra. Ett typiskt exempel för ifrågasättande är bulldogen med sin intryckta nos och andningsbesvär.

Simona poängterar dock att det inte finns en enda ras som inte skulle ha några problem men få har sådana symptom att det påverkar deras dagliga liv.

Då näsborrarna och luftstrupen är för smala för hundens storlek orsakar det andningsbesvär vid fysisk ansträngning. Vid varmt väder kan detta i värsta fall leda till värmeslag.

- Att exempelvis en bulldog flåsar kraftigt vid ansträngning medan en annan ras klarar det utan problem visar att vi accepterar att det onormala är okej.

två engelska bulldogar bredvid varandra.
Engelsk bulldog är en omdebatterad ras. två engelska bulldogar bredvid varandra. Bild: Jean Michel Labat/ARDEA/All Over Press sällskapsdjur,hund,Avel,engelsk bulldogg

Uppfödarnas och köparens ansvar

En renrasig valp brukar kosta kring 3000 euro beroende på ras. Då stora pengar är inblandade finns det en risk att uppfödare inte är helt ärliga med hundarnas hälsotillstånd.

Kennelklubben jobbar med ett nytt initiativ som ska hjälpa både hundköpare och uppfödare bli medvetna om djurens hälsa.

Med noggrannare övervakning kan uppfödaren få ett certifikat som visar att uppfödaren är kontrollerad vilket underlättar för konsumenten.

Tanken är tagen från stordjurssidan som kontrolleras bättre i och med livsmedelsindustrin. Ju mer information alla parter har kring rasernas problem, desto bättre kan man förebygga dessa.

Det är så ledsamt för hundägaren då hen märker att hunden har ett genetiskt problem som man kanske inte vetat om.

Simona poängterar dock att läget i Finland är bra jämfört med många andra länder och att uppfödarna här mestadels är upplysta och omtänksamma.

Fyra labradorvalpar
Finska uppfödare bättre än de flesta. Fyra labradorvalpar Bild: Julian Smith / EPA hundar

Nytt blod behövs

Undersökningar kring huruvida blandraser kunde vara friskare än de renrasiga pågår. Simona menar dock att det inte är så enkelt att nya kombinationer skulle lösa problemet.

- Inavel skapar förstås problem men då man sätter ihop två raser kan de genetiska fel som finns i bägge raser utvecklas även i blandrasen. Vi behöver nytt blod och blandraser är ofta friskare.

Vad ska man då tänka på för att få en så frisk hund som möjligt?

- Ta reda på information om rasen och uppfödaren så du känner till eventuella risker. Kom dock ihåg att det ändå inte finns några garantier då man har att göra med levande varelser.

Läs också: Hundar ska inte förädlas så de blir sjuka

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa