Hoppa till huvudinnehåll

Chile väljer president - konservativ ex-president utmanas av vänstersenator

Den konservativa ex-presidenten Sebastián Piñera  är favorit i söndagens presidentval i Chile
Den konservativa ex-presidenten Sebastián Piñera är favorit i söndagens presidentval i Chile Den konservativa ex-presidenten Sebastián Piñera är favorit i söndagens presidentval i Chile Bild: EPA-EFE/ELVIS GONZALEZ Chile,Sebastián Piñera

I Chile är det dags för den andra och avgörande omgången i presidentvalet där ex-presidenten och miljardären Sebastián Piñera ställs mot den förre radio och tv-journalisten, vänstersenatorn Alejandro Guillier.

Den 68-årige konservativa Piñera vann den första omgången med 36 procent av rösterna, vilket var mindre än väntat.

Den 64-årige Guillier kom på andra plats med endast 23 procent av rösterna.

Det är ett dåligt resultat för vänsterkoalitionen Nueva Mayoria och anses återspegla det omfattande missnöjet med Guilliers bundsförvant, den avgående presidenten Michelle Bachelet.

Presidentens koalition utmanades av yttervänsterns kandidat Beatriz Sanchez som gjorde oväntat väl ifrån sig med 20 procent av rösterna. Det gav henne en tredje plats i första omgången.

Många vänsterväljare är kritiska mot hur långsamt Bachelets sociala reformplaner har framskridit och Guillier har därför lovat att trappa upp Bachelets planerade skattereformer och reformer inom undervisningen och på arbetsmarknaden.

Alejandro Guillier under söndagens valvaka.
Alejandro Guillier kom på andra plats i första omgången men med betydligt färre röster än han hade hoppats på Alejandro Guillier under söndagens valvaka. Bild: EPA-EFE/ESTEBAN GARAY Alejandro Guillier,Chile

Piñera favorit

Sebastián Piñera, som ledde Chile från år 2010 till år 2014, är favorit i finalen och han anses också ha klarat sig bra i den sista valdebatten.

Han blev rik på att introducera kreditkort i Chile på 1980-talet.

Piñera vill sänka företagsskatter för att få fart på ekonomin medan Guillier alltså talar för gradvisa reformer av marknadsekonomin.

- Jag röstar för Piñera , han är bättre för mitt arbete, säger Bea Vaccari som arbetar inom mediesektorn.

Piñera har bland annat lovat att utveckla ett offentligt pensionssystem och att utvidga avgiftsfri utbildning.

Ingendera anses vara någon populist trots att det råder ett utbrett missnöje med traditionella politiker även i Chile.

Chiles president Michelle Bachelet vid Apec-toppmötet i Vietnam den 11 november 2017.
Den avgående presidenten Michelle Bachelet får kritik både från vänster- och högerkanten Chiles president Michelle Bachelet vid Apec-toppmötet i Vietnam den 11 november 2017. Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON Michelle Bachelet,Chile

Lamt valdeltagande?

Vänsterkandidaten Sanchez som kom på tredje plats i första omgången har lovat att rösta på Guillier i en protest mot Piñera. Det är ändå oklart om hennes anhängare kommer att följa exemplet.

- Ett slående fenomen är att populism vinner terräng i övriga Latinamerika medan chilenarna har att välja mellan relativt moderata alternativ, säger den politiska observatören Michael Shifter.

Guillier hoppas på så högt valdeltagande som möjligt i tron att det skulle gagna honom.

- Om man inte röstar så innebär det att man överlåter makten till den mäktiga eliten. Vi kan fortsätta kampen för ett mer rättvist Chile, lovade Guillier på sitt sista valmöte.

Källor: Reuters, AP