Hoppa till huvudinnehåll

Hon var vän med Tove Jansson - nu guidar hon japanska muminturister

Gerda Englund gäst i Himlaliv
Gerda Englund Gerda Englund gäst i Himlaliv Bild: yle Pellingen,himlalivgäster

Gerda Englund förestod Söderbyboden i Pellinge i över 30 år. Jag har fått så många vänner genom butiken, säger hon. Tove Jansson kom alltid hit då hon skulle ut till Klovharun.

Kvinna sitter framför skärgårdsbutik.
Gerda Englund har jobbat i butiker hela sitt vuxna liv Kvinna sitter framför skärgårdsbutik. butik,Pellinge,söderbyboden

- Varje vår kom Tove Jansson och Tuulikki Pietilä in i min butik och gick till hyllan där jag hade presentartiklar. Tove skulle se om det fanns några skålar av glas. ”Kristaller” kallade hon det och sådant ville hon köpa.

Sedan gick vi in i handelskammaren och drack kaffe. Där berättade Tove och Tuulikki om sina resor, säger Englund.

På resa med Tove och Tuulikki

Gerda har bott hela sitt liv i Pellinge och har aldrig haft möjlighet att resa. Men när Tove och Tuulikki kom till handelsboden och berättade om sina resor, då kände hon att hon reste med dem.

- De plockade ut guldkornen och delade dem med mej.

tove och skärgården utställning
Klovharun tove och skärgården utställning Bild: Kristoffer Åberg tove och skärgården utställning

Tove Janssons holme Klovharun, är ett litet skär längst ut på havet sydväst om Pellinge.

- När man kommer iland på Klovharun och vrider om stugans lås med den stora nyckeln. Då känner man Toves närhet. Innanför dörren är det som om Tove skulle stå där och säga välkommen.

Hela hennes väsen finns i rummet, berättar Gerda.

- Jag skulle önska att alla mänskor kunde vara så ödmjuka.

3 kvinnor står framför en grupp japaner i ett tält.
Utvecklingsbolaget Posintra i Borgå hör till en av researrangerarna för japanernas muminresor. Att höra Gerda berätta om Tove är höjdpunkten på resan 3 kvinnor står framför en grupp japaner i ett tält. Bild: Nina Granvik/Yle japaner,butik,gerda englund
Jag skulle önska att alla mänskor kunde vara så ödmjuka― Gerda Englund om Tove Jansson

Utanför bybutiken Söderbyboden i Pellinge skärgård sitter en grupp japaner. De lyssnar andäktigt på vad Gerda Englund har att berätta om sin vänskap med Tove Jansson.

- Jag berättar om händelser som jag och Tove upplevde tillsammans.

En finsk och en asiatisk kvinna talar.
Gerda samarbetar med tolken Keiko Morishita En finsk och en asiatisk kvinna talar. Bild: Nina Granvik/Yle Turist,söderbyboden

Varje sommar kommer det flera turistgrupper från Japan. Teman för deras resa till Pellinge är "I Toves fotspår" eller "Mumin". De besöker mumin-utställningar och Mumin museet.

Men framförallt vill de se platserna där Tove Jansson levde. I Japan är Tove Jansson en kändis och muminvärlden nånting man drömmer om. Ganska ofta kommer det också japanska nygifta på sin bröllopsresa.

Även professionella designers som jobbar med muminfigurer kommer till Pellinge för att få inspiration.

Japans turistgrupp fotograferar utanför butik.
För de japanska turisterna är ett besök i Söderbyboden ett pilgrimsmål Japans turistgrupp fotograferar utanför butik. Bild: Nina Granvik/Yle turister,Pellinge,japaner,butik

"Man kan inte köpa sina vänner"

Efter att Gerda hade varit på Tove Janssons 75-års kalas fick hon ett långt tackbrev som avslutades med orden ”Man kan inte köpa sina vänner! De finns där om man sköter om dem.”

- Det borde vi alla leva efter. Jag tycker så mycket om mänskor. Vännerna ska man vara tacksamma för att de finns.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro