Hoppa till huvudinnehåll

Klara framsteg för Heikkinen – tog säsongens bästa placering

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen höll sig i tätklungan och spurtade om fjärdeplatsen. Matti Heikkinen. Bild: All Over Press/Heidi Koivunen Matti Heikkinen

Jaktstarten i Toblach blev ett tjuv- och rackarspel. Matti Heikkinen blev avhakad från segerstriden, men gjorde säsongsbästa i världscupen.

Efter gårdagens utmärkta insats i intervallstartsloppet i fristil hade Matti Heikkinen ett fint utgångsläge i dagens jaktstart i klassisk stil.

Heikkinen var det enda blåvita hoppet i Toblach – de tre övriga herråkarna var långt efter – och han höll det brinnande länge.

Efter två åkta varv var det åtta man som hade hållit ihop länge. De fick sällskap av en kvartett till med några kilometer till mål och det blev ett taktiskt spel i terrängen.

I den långa uppförsbacken med ungefär tre kilometer till mål satte Sergei Ustiugov in den första tempoökningen. Klungan sprack – och Heikkinen var en av dem som fick ge sig gällande segern.

Kläbo tog ännu en seger

Ustiugov fick bara med sig säsongsupptaktens dominant Johannes Hösflot Kläbo, som startade en dryg halvminut från täten. Det blev en tröttkörd ryss mot en pigg norrman.

Kläbos sjunde seger för säsongen kom inte lekande lätt, men han visade med eftertryck varför han är åkaren att slå just nu. När de andra såg slitna ut tryckte tjugoettåringen bara på och vann före Ustiugov och Aleksei Poltoranin.

– Starten på säsongen har varit fantastisk. Jag gjorde bara så gott jag kunde i dag och det räckte långt. Planen var att gå knallhårt från start, säger Kläbo till SVT.

Heikkinen föll i spurt

Bakom tättrion spurtade Heikkinen om fjärdeplatsen, men förlorade knappt mot Alexander Bessmertnykh från Ryssland.

– Jag lyfte uppåt i resultatlistan fint och nu är det skönt att åka hem för att fira jul. Tävlingen gick i ett tufft tempo från start och på slutet var det bara att rädda det som räddas kunde. Jag tog en del placeringar, säger Heikkinen i skidförbundets pressmeddelande.

Trots förlusten på upploppet blev Heikkinens helg i Italien ett solklart steg framåt. Efter några tuffa veckor är finländaren tillbaka bland de främsta distansåkarna med en åttondeplats i går och en femteplats i dag.

Senast Heikkinen placerade sig så här bra i världscupen var i Otepää precis före VM i Lahtis förra vintern. I hemmamästerskapet tog han ett brons på femmilen.

Resultat, 15 km jaktstart (h):

1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge 33.31,1
2) Sergei Ustiugov, Ryssland + 1,9
3) Aleksei Poltoranin, Kazakstan + 4,5
4) Alexander Bessmertnykh, Ryssland + 9,7
5) Matti Heikkinen, Finland + 9,8
6) Maurice Manificat, Frankrike + 10,7
---
29) Anssi Pentsinen, Finland + 2.00,7
41) Ari Luusua, Finland + 2.54,8

Ville Nousiainen, Finland avbröt