Hoppa till huvudinnehåll

Nordkoreansk agent greps i Australien - försökte sälja missilteknologi och kol

Polisen i Australien gav ut denna bild av den misstänkte agenten då han greps
Polisen i Australien gav ut denna bild av den misstänkte nordkoreanska agenten då han greps i Sydney Polisen i Australien gav ut denna bild av den misstänkte agenten då han greps Bild: EPA-EFE/AUSTRALIAN FEDERAL POLICE Australien,Nordkorea

Polisen i Australien har gripit en man som anklagas för att ha försökt sälja nordkoreanska produkter, bland annat bannlyst kol och missilteknologi.

Den 59-årige mannen som har rötter i Sydkorea, åtalas för försök att sprida massförstörelsevapen och för att har brutit mot FN-sanktionerna mot Nordkorea.

Mannen som har bott i Australien över 30 år beskrivs som en lojal nordkoreansk agent.

- Denne man var en lojal agent som trodde att han handlade för ett högre, patriotiskt syfte. Vi har aldrig sett något liknande i Australien, säger Neil Gaughan som är biträdande chef för den federala polisen Afp.

Missilteknologi och kol

Mannen försökte bland annat sälja nordkoreansk mjukvara för radarsystem för missiler, men myndigheterna har inte avslöjat vem som var tilltänkta kunder.

En poliskälla säger att mannen i huvudsak rörde sig på bland vapenhandlare på den världsomspännande svarta börsen.

59-åringen försökte också sälja stor mängder kol till kunder i Vietnam och Indonesien för att kringgå rådande FN-sanktioner som förbjuder största delen av Nordkoreas kolexport.

Affärerna skulle ha varit värda tiotals miljoner dollar om de hade lyckats hävdar den australiska polisen.

Nordkorea har i det förgångna sålt missiler och missilteknologi till länder som Syrien, Iran och Pakistan, men det är oklart hur stor vapenexporten är numera.

Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea
Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kina,Nordkorea

Sanktioner biter?

Mycket tyder på att de nya sanktioner som FN har infört i år har börjat bita eftersom Kina sent omsider har börjat följa en del av sanktionerna, även om det sker halvhjärtat.

Kina har i år minskat sin import av textiler, kol och mineraler men handeln med den utarmade grannen har ändå vuxit jämfört med i fjol.

Både Sydkorea och Japan har samtidigt infört egna ensidiga sanktioner och biståndsorganisationer rapporterar om matbrist och ökande undernäring i det slutna landet där enorma resurser anslås till armén och det ambitiösa upprustningsprogrammet.

Narkotika och "superdollar"

Nordkorea har försökt skaffa sig hårdvaluta med olika metoder, bland annat genom att sälja billig "slavarbetskraft" till grannländerna Kina och Ryssland.

USA anklagade tidigare Nordkorea för att också sälja statligt tillverkad narkotika och för att sprida förfalskade så kallade "superdollar" i Sydostasien, men det tycks inte vara så aktuellt längre.

Även handeln mellan Ryssland och Nordkorea har ökat, trots president Donald Trumps enträgna försök att försäkra sig om kollegan Vladimir Putins stöd i sanktionsfronten mot Nordkorea.