Hoppa till huvudinnehåll

Nytt passagerarrekord på Helsingfors-Vanda – väntas hålla mindre än ett år

Helsingfors-Vanda flygplats.
Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Finavia Helsingfors-Vanda flygplats

Över 18 miljoner resenärer har åkt via Helsingfors-Vanda flygplats i år. Det är ett nytt rekord för flygplatsen där passagerarmängderna växer så det knakar - och resenärerna väntas bli ännu fler nästa år.

På luciadagen, den 13 december, ungefär klockan fyra på eftermiddagen. Då kom Helsingfors-Vanda flygplats för första gången någonsin över 18 miljoner passagerare på ett år.

Trots att det redan i några år har pratats om att flygplatsen snart ska spräcka gränsen på 20 miljoner passagerare per år har tillväxttakten överraskat till och med flygplatschef Ville Haapasaari.

Ville Haapasaari Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja
Ville Haapasaari. Ville Haapasaari Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Helsingfors-Vanda flygplats

- Helsingfors-Vanda växer raskt nu. Varje år reser en folkmängd som är mer än tre gånger så stor som Finlands befolkning via flygplatsen. Med den här takten kan gränsen på 20 miljoner passagerare överskridas redan år 2019, säger Haapasaari i ett pressmeddelande.

Enorma investeringar ska öka kapaciteten

Ungefär hälften av resenärerna är finländare, andra hälften utlänningar. Den största tillväxten sker i trafiken mellan Europa och Asien. Resenärer som åker till och från Kina är välrepresenterade i statistiken.

År 2000 kom flygplatsen för första gången över 10 miljoner passagerare, och så sent som år 2013 överskreds gränsen på 15 miljoner personer.

Under rusningstimmarna kan flygplatsbyggnaden i dagens läge vara proppfull med människor. Då mängden resenärer ser ut att öka finns ett skriande behov av mera utrymme.

Säkerhetskontroll vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Säkerhetskontroll vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Yle / Björn Udd Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser,säkerhetskontroller,avgång,flygtrafik

Finavia investerar ungefär 900 miljoner euro på att utveckla och utvidga byggnaden. Målet är att flygplatsen ska klara av så mycket som 30 miljoner resenärer per år i början av 2020-talet.

I praktiken ska flygplatsen alltså fördubbla sin kapacitet på ungefär tio år.

Flygplan på Helsingfors-Vanda flygplats.
Flygplan på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Mikko Koski / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,Finnair,flygplan,trafikflyg,tankning (bränsle)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes