Hoppa till huvudinnehåll

Olycka under konsert i Vasa – flera skadade

En ventilationsanläggning har fallit ner från taket under en konsert i ishallen i Vasa. Sju personer har förts till sjukhus med lindriga skador.

Anläggningen föll ner på publiken under den slutsålda konserten Raskasta joulua. Publiken hann njuta av musiken i ungefär en halvtimme innan olyckan var framme.

Inne i Vasa arena, stolar har fallit efter att ventilationssystemet fallit ner under en konsert.
Inne i Vasa arena, stolar har fallit efter att ventilationssystemet fallit ner under en konsert. Vasa,Vasa Arena,Raskasta Joulua,ishallen i vasa

Ett ögonvittne berättar för Vasabladet att ett ventilationsrör med diameter på en dryg meter kom farande genom luften och föll rakt ner över publikmassan.

Hallen evakuerades

Räddningsverket fick larm om olyckan klockan 19.33. Flera räddningsfordon anlände snabbt till platsen och hallen tömdes på folk.

Sju personer har förts till sjukhus för vård.

Räddningsverket utanför Vasa ishall.
Räddningsverket utanför Vasa ishall. Bild: Roger Källman Vasa,Vasa Arena,brand- och räddningsarbete

Konserten avbröts och publiken ombads avlägsna sig från ishallen.

Enligt Esa Mäki vid räddningsverket var läget lugnt på kvällen och det finns inte längre någon risk för ytterligare olyckor.

Orsaken till att ventilationsanläggningen föll ner är fortfarande oklar.

"Vi hade änglarna med oss"

Mathias Skytte, styrelseordförande för samkommunen Vasaregionens Arenor, åkte till ishallen genast då han fick höra om olyckan.

- Allt är lugnt här nu. Evakueringen har gått bra. Myndigheterna är på plats och har börjat reda ut vad som här hänt, berättade han för Svenska Yle då han var på plats.

Varför föll ventilationsröret?

- Det är för tidigt att säga. Vi måste vänta på den tekniska utredningen.

Skytte har blivit informerad av räddningsmyndigheter på plats att det är nio skadade men ingen har fått allvarliga skador.

Räddningsverkets blåljus utanför Vasa arena.
Räddningsverkets blåljus utanför Vasa arena. Vasa,Vasa Arena,brand- och räddningsarbete

Enligt Skytte kan en förklaring till att ingen blev allvarligt skadad vara att ljusanläggningen i taket bromsade upp fallet.

- Vi har verkligen haft änglarna med oss ikväll.

Jourhavande räddningschef Thomas Nykvist sade till Yle på söndag kväll att ishallen nu är avspärrad.

Ett ventilationsrör har fallit ner i ishallen i Vasa.
Ett ventilationsrör har fallit ner i ishallen i Vasa. Bild: Lehtikuva/Rune Käld Vasa Arena,Vasa,Raskasta Joulua,ishallen i vasa

På måndagen inleder polisen sin undersökning av ishallen. Fram till att undersökningen är slutförd är tävlingsisen tagen ur bruk, men inte träningsisarna.

Ishallen i Vasa, som rymmer fler än 4 000 åskådare, ska renoveras nästa år. Den är byggd i början av 1970-talet.

Läs mera:

Ögonvittne i Vasa: Det kunde ha gått riktigt illa

Kenth Nedergård satt och njöt av en fin show i Vasa ishall när ett stort ventilationsrör plötsligt föll ner från taket. Vad som helst kunde ha hänt, säger han. Mia Smedlund fick en ljusskena i huvudet.