Hoppa till huvudinnehåll

Tunga minuter avgjorde – Lejonen föll mot ryska stjärnorna i sista OS-testet

Lejonen deppar.
Mikhail Grigorenko jublar framför deppande finländska spelare. Lejonen deppar. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey

Finland lyckades inte skaka om Ryssland i EHT-turneringen. Lejonen blev nollat i OS-genrepet.

1–0 efter 8.06. 2–0 efter 12.19.

Ryssland behövde inte mer än så för att sänka Finland i avslutningen av EHT-turneringen i Moskva. Det ryska stjärngänget tog tre raka segrar framför hemmapubliken och gav besked om vilken nivå det kan hålla i OS-turneringen i februari.

Matchens två första fullträffar kom efter en pigg finländsk start. När Ryssland väl fick grepp om Lejonen var det klippt.

Sergei Andronov skickade in 1–0 från snäv vinkel bakom en skymd Mikko Koskinen. Maksim Sjalunov avslutade några minuter senare en rysk kontring till 2–0. I förspelet slarvade SKA-centern Jarno Koskiranta rejält.

– Motståndarna avslutade med stor effektivitet, konstaterar Ville Lajunen.

Bortdömt finländskt mål

De fyrtioåtta sista minuterna i turneringen blev en lång och fruktlös jakt på en reducering från finländskt håll.

Närmast var Teemu Hartikainen i slutet av andra perioden. Efter en rörig situation framför Ilja Sorokin – då Finland hade powerplay – petade Hartikainen in pucken.

Domaren signalerade för mål, ryssarna protesterade. Efter en kort koll med videodomaren vinkades målet bort. Orsaken var enkel: Andra perioden var över.

Ineffektivt i powerplay

Det mållösa powerplayspelet var symptomatiskt för Finlands vecka. Mot Tjeckien utnyttjade Lejonen ett av fem lägen i numerärt överläge, mot Sydkorea blev det ingen utdelning på fyra lägen och i dag brände Finland tre lägen.

Ett mål på tolv powerplay är givetvis underkänt så det sjunger om det – speciellt med tanke på att förbundskaptenen Lauri Marjamäki hade många skickliga spelare till sitt förfogande.

Nu sammanfattar Marjamäki sista turneringen inför OS med att notera en vinst och två förluster (till slut blev det 3–0 till Ryssland efter ett mål i tom kasse).

Genrepet blev inte så muntert, och i januari ska Marjamäki ha bestämt sig för vilka spelare som åker till Sydkorea. Då tas truppen till OS-hockeyn ut.

– Ryssland är den stora förhandsfavoriten i OS. Bakom Ryssland är det jämnt. Finland, Sverige, Tjeckien, Kanada ... Inget nytt gällande favoriterna alltså, sammanfattar Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts.

Resultat, EHT-turneringen:

Ryssland–Finland 3–0 (2–0, 0–0, 1–0)
Mål: 1–0 Sergei Andronov (Artiom Zub), 2–0 Maksim Sjalunov (Nikita Gusev), 3–0 Valerij Nitjusjkin (Mikhail Grigorenko).