Hoppa till huvudinnehåll

Underrättelseläckan skapade rubriker också i Ryssland

Någon håller i Helsingin Sanomat med artikeln om Finlands underrättelsetjänst upplagen.
Någon håller i Helsingin Sanomat med artikeln om Finlands underrättelsetjänst upplagen. Bild: Lehtikuva Helsingin Sanomat,Tidningsartikel,dagstidning,underrättelsetjänster,informationsläckage

Den finländska nyhetsrapporteringen om underrättelseverksamheten har noterats i många ryska medier. I en del artiklar har man dragit rätt långtgående slutsatser.

Bland annat nyhetsbyråerna Tass, Ria Novosti och Interfax rapporterar om saken.

Ria Novosti skriver i rubriken att hemlig information om underrättelseverksamhet mot ryska soldater har publicerats i Finland.

I texten talas det om materialet i Helsingin Sanomat, den finska statsledningens reaktioner på det och om polisutredningen.

- Som det står i tidningen koncentrerar sig underrättelsecentret i Tikkakoski på observation i alla riktningar, men i praktiken riktas det mot Ryssland. Dess huvudsakliga verksamhet handlar om att följa med den ryska militären, skriver Ria.

Tidning: Finland planerade underrättelsesystem i gasledning

Tass tar fasta på att Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning.

Nyhetsbyrån citerar också medieuppgifter som handlar om att den finländska underrättelsetjänsten var ”intresserad av allt som hade med Ryssland att göra”.

Också andra medier än nyhetsbyråerna har tagit upp ämnet. Tidningen Komsomolskaja Pravda skriver om läckan och om polisundersökningen.

I den korta nyhetstexten nämns också Nord Stream-ledningen. Tidningens drar slutsatsen att Finlands underrättelsetjänst av allt att döma hade planer på att placera olika underrättelsesystem i gasledningen.

Källor: FNB, STT