Hoppa till huvudinnehåll

Weng besviken trots stor norsk dominans: ”Möjligt att vara så dum?”

Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen, Heidi Weng.
Damloppets palltrio: Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen och Heidi Weng. Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen, Heidi Weng. Bild: All Over Press Ingvild Flugstad Østberg,Marit Bjørgen,Heidi Weng

Det blev ny norsk dominans i skidspåren. På herrsidan gjorde Johannes Hösflot Kläbo det han gör bäst i vinter – vann. På damsidan blev det norska mästerskapen – med en väldigt besviken trea.

I damernas jaktstart i världscupen i Toblach blev det norskt i topp – så det räckte och blev över dessutom. Det såg ut som norska mästerskapen när de fem första över mållinjen var norskor.

Allra vassast var Marit Björgen. Skiddrottningen har haft en lite tuffare start på säsongen, men i dag visade hon att gammal är äldst.

– Det här ger en god känsla. Jag kände mig stark och det här ger självförtroende och trygghet. Det känns väldigt skönt att få med sig det här före julpausen, säger hon till NRK.

Loppets trea Heidi Weng var däremot kritisk. Hon sågar sin taktik.

– Jag har världens sämsta taktik. Jag hade så bra glid, men tog fel spår. Jag är inte den smartaste alla dagar. Det irriterade mig efter målgången. Är det möjligt att vara så dum?

Kalla hade dåliga skidor

Den åkare som fick stifta närmast bekantskap med de norska åkarna var Charlotte Kalla. I går vann svenskan, men i dag blev hon ifrånåkt.

Hon skyller åtminstone delvis på dåliga skidor.

– Jag hade velat kriga och sälja mig dyrt men jag försöker göra det bästa av situationen i dag, men det är surt att falla från första till sjätte plats. Jag kände redan på första varvet att jag hade svårt att få fast skidorna. Det kostar när man ställs mot åkare av den här kaliber, säger hon till Aftonbladet.

Johannes Hösflot Klaebo.
Johannes Hösflot Kläbo högst upp på pallen, en vanlig syn den här vintern. Johannes Hösflot Klaebo. Bild: All Over Press Johannes Høsflot Klæbo

Nöjd Kläbo tar julpaus

När herrarnas jaktstart skulle avgöras i Toblach var vinterns dominant där igen. Johannes Hösflot Kläbo, som hade åkt ikapp en dryg halvminut på täten, körde ifrån motståndarna.

Kläbo hakade på Sergei Ustiugov när han ryckte – och hakade sedan av ryssen. Norrmannen tog säsongens sjunde seger. Bortsett gårdagens fristilslopp har han varit omöjlig att slå.

– Det var bara att klamra sig fast i ryggen på Ustiugov. När jag fick lucka så var jag inte sugen på att släppa upp de andra igen, säger Kläbo enligt NRK.

– Jag har kunnat mobilisera kraft i lopp efter lopp. Nu blir det skönt med julpaus.

Hetland: Saknar nästan ord

Kläbo kommer att vara borta från världscupen i några veckor. Han åker inte Tour de Ski, men är tillbaka när den sista uppladdningen inför OS börjar.

Fram tills dess får skidsporten se tillbaka på ett sällan skådat genombrott. Landslagtränaren Tor Arne Hetland är mäkta imponerad.

– Johannes styrde detta och han gör som han vill. Han är en fenomenal åkare. Det är så bra att jag nästan saknar ord, säger han till NRK.