Hoppa till huvudinnehåll

Hundvalpen Lellu försvunnen - polisen undersöker fallet som stöld

Myllyharjus idrottsplan
Lellu stals ur bilen som stod parkerad på Bangatan invid skolcentret i Lovisa. Myllyharjus idrottsplan Bild: Yle/Jeanette Winberg Lovisa,lovisa kyrka

Polisen i Östnyland undersöker fallet Lellu som stöld. Den elva veckor gamla hundvalpen försvann ur en bil i Lovisa i går eftermiddag.

- Vi har fått vissa tips men inga som direkt ger ett genombrott. Fallet är ännu öppet, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Östra Nylands polisinrättning.

Polisen håller ännu två möjligheter öppna. Antingen stals hundvalpen ur bilen eller så kan den ha rymt om någon öppnade bildörren genom det krossade bakfönstret.

kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen
Kriminalkommissarie Leif Malmberg kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen Bild: Yle/Stefan Paavola leif malmberg

- Vi håller båda alternativen som lika sannolika. Det är en elva veckor gammal Alaskan malamute, så visst har den en visst ekonomiskt värde, konstaterar Malmberg.

Det handlar om hunden Lellu, en elva veckors tik av rasen Alaskan malamute. Den har en ljusröd kedja av tyg runt halsen.

Lellu försvann någon gång mellan klockan 16 och 17 söndagen den 17 december.

Den stulna hunden Lellu
Lellu är en tik av rasen Alaskan malamute. Den stulna hunden Lellu Bild: Privat / Essi Parviainen hund,stöld,lellu

- Jag minns inte att en hundstöld av det här slaget någonsin skulle ha hänt i Östnyland.

Familjens bil stod parkerad på Bangatan mellan Harjurinteen koulu och kyrkan. En annan bil intill utsattes också för inbrott. Ur den stals en handväska.

- Det tyder nog på att man varit ute efter egendom som går att stjäla. Visserligen kan en hund också utgöra en sådan egendom, men sannolikt är att man varit ute efter annan egendom.

Var kan hundvalpen befinna sig om den har blivit stulen?

- Det låter litet konstigt att stjäla den för eget bruk, men samtidigt är det litet konstigt att sälja en sådan hund. Visserligen säljs det hundar och också sådana som är illegalt importerade, så inte är det omöjligt, säger Leif Malmberg.

Under eftermiddagen har det kommit in flera tips från allmänheten. Enligt kriminalkommissarie Markku Helenius rör det sig bland annat om uppgifter på webben och olika iakttagelser.

Utredningen fortsätter också med en genomgång av befintlig kameraövervakning och med att skaffa in eventuella bilder som kan ha samband med de båda fallen.

- Vi förväntar oss och hoppas på att någon har gjort iakttagelser även om det har varit mörkt vid den här tidpunkten. Parkeringsplatsen är ändå åtminstone delvis belyst och förhoppningsvis har någon märkt någonting, säger Malmberg

Polisen i Östnyland tar emot tips på telefonnumren 0295 435 100 eller 0295 430291.

Läs mera:

Hundvalpen Lellu blev stulen från familjens bil i Lovisa: ”Min 5-åriga dotter undrar om julgubben har tagit den tillbaka”

Barnen Joanna och Jannu i Pyttis fick alla tiders julklapp redan lite före julafton. Glädjen gick ändå i kras då valpen Lellu försvann från familjens bil i samband med ett inbrott i Lovisa den 17 december.