Hoppa till huvudinnehåll

Kauppalehtis chefredaktör: Vi är i en svår situation när yttrandefriheten och landets försvar står mot varandra

Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi.
Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi. Bild: Alma Media/Tiina Somerpuro Arno Ahosniemi,Kauppalehti,chefredaktörer,journalistik

Kauppalehtis chefredaktör Arno Ahosniemi och Riikka Venäläinen, chefredaktör för Yles finska nyhets- och aktualitetsverksamhet, diskuterade i Yles morgon-tv om bland annat yttrandefrihet och Finlands försvar.

Polisen gjorde tidigare en husrannsakan hos Helsingin Sanomats journalist Laura Halminen, rapporterar tidningen. Halminen är en av journalisterna bakom HS artikel från i lördags, som delvis byggde på hemligstämplat underrättelsematerial.

Ahosniemi och Venäläinen är båda oroliga över polisens ageranden.

Exceptionellt läge

Ahosniemi beskriver situationen som exceptionell.

– Vi är nu i ett läge där yttrandefriheten står mot landets försvar. Det gör mig orolig.

Det som oroar Ahosniemi speciellt mycket är hur polisen agerade.

– Jag kan inte minnas att en liknande husrannsakan skulle ha gjorts i Finland, och en sådän här husrannskakan gör inte gott för vår yttrandefrihet.

Han konstaterar också att han är säker på att tidningen inte har haft som syfte att skada säkerheten i Finland.

– Jag känner HS:s chefredaktör Kaius Niemi väldigt bra. Jag är säker på att tidningens mål inte har varit att äventyra Finlands säkerhet.

"Läckan finns hos försvarsmakten"

Både Ahosniemi och Venäläinen var ense om att det här är ett ärende som behöver diskuteras. Båda två utryckte sin oro för yttrandefriheten och rätten till källskydd.

– Trots att det är Helsingin Sanomat som har publicerat artikeln är det viktigt att komma ihåg att läckan finns hos försvarsmakten, sade Ahosniemi.

Journalisters jobb är att ifrågasätta och granska

Ahosniemi förklarar vad som gör en sådan här situation problematisk.

– Om det finns en samhällsnyttig motivering till att publicera hemligstämplat material, till exempel om försvarsmakten skulle ha gjort något olagligt, skulle det inte vara något problem. Om det i det här fallet inte finns en sådan orsak blir det problematiskt.

Ahosniemi och Venäläinen är båda ändå överens om att journalisters jobb är att granska och ifrågasätta.