Hoppa till huvudinnehåll

Många får vänta på polisen i över en halv timme i brådskande fall

Polisbil.
Hur snabbt anländer polisen till dig? Polisbil. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen polisbil,Polis,polisen

Det råder stora skillnader i hur länge man måste vänta på polisen i olika kommuner i Finland. När livet står på spel räknas varje sekund.

Om liv och hälsa är i fara får man i medeltal hjälp på fem minuter i huvudstadsregionen och på mindre än tio minuter i nästan alla landskapscentra.

I femtio kommuner får invånarna vänta i en halv timme eller mer, också i de mest brådskande fallen. Det framgår av polisens statistik för januari till november.

Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen. Bild: All Over Press Polis,polisen,polisuniform

I Enontekis talades det nyligen om att inrätta en kommunal "sheriff" för att ersätta polistjänster som läggs ner.

Medeltalen i landskapen varierar mellan drygt sex minuter och knappt tretton minuter. Det handlar i praktiken om hur lång tid det tar från larmet till det att den närmsta patrullen är på plats.

Tiden påverkas av flera faktorer, som antalet patruller och uppdrag, avstånd och vattendrag som polisen måste ta sig runt.

- Vi är tvungna att koncentrera resurserna till de platser där det händer mycket, säger överkommissarie Vesa Pihajoki vid Polisstyrelsen.

Uppdrag blir oskötta

Ibland blir vissa uppgifter inte skötta över huvud taget.

- Polisen får också anmälningar om uppdrag som aldrig får någon patrull eftersom alla patruller är upptagna på annat håll. Man prioriterar förstås bland uppgifterna.

polisuniform
polisuniform Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Finland har cirka 7 200 poliser i dag.

- Under det här årtiondet har antalet poliser minskat med hundratals, säger Pihajoki.

Sherifftjänst går inte

Den vanliga medborgaren har i praktiken inga andra alternativ än att försöka fly från den hotfulla situationen om polisen dröjer. Mot ett direkt angrepp tillåter lagen också nödvändigt försvar, det vill säga nödvärn.

Ordningsvakter och väktare har inte befogenhet att upprätthålla ordning och säkerhet på allmänna platser, så det går inte att inrätta en tjänst som kommunal sheriff.

- Lagstiftningen medger naturligtvis inte sådan där sheriffverksamhet. Det är polisens sak att upprätthålla ordningen på allmän plats, säger Pihajoki.

Polisbil.
Polisbil. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen polisbil,Polis,polisen,polisfordon

Enligt tvångsmedelslagen får var och en gripa en person som är misstänkt för brott och som tas på bar gärning eller flyende fot, om fängelse kan följa på brottet eller om brottet är lindrig misshandel, snatteri, lindrig förskingring, lindrigt olovligt brukande, lindrig bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, lindrig skadegörelse eller lindrigt bedrägeri.

Den som har gripits ska i sådana fall utan dröjsmål överlämnas till polisen.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes