Hoppa till huvudinnehåll

Nu har de äldre lämnat Konkordiahemmet – metodistförsamlingen hyr ut lägenheterna på allmänna marknaden

Konkordiahemmet i Helsingfors
Konkordiahemmet blir bostäder. Konkordiahemmet i Helsingfors Bild: Yle / Annica Lindström äldreboende,seniorer

Äldreboendet Konkordiahemmet i Tölö i Helsingfors står nu tomt då samtliga äldre har flyttat ut. Metodistförsamlingen som upprätthållit hemmet hyr nu ut lägenheterna på den allmänna marknaden, men strävar inte efter ekonomisk vinst. Enligt församlingens pastor fanns det för få klienter i hemmet, vilket resulterade i ett ekonomiskt underskott.

De äldre som har bott i Konkordiahemmet har nu flyttat till andra äldreboenden. De sista flyttade i slutet av förra veckan.

– De som bott här har huvudsakligen flyttat till andra svenskspråkiga boenden i Helsingfors. Vi har bra samarbete med Helsingfors stad och staden har tagit hand om det. Också anhöriga, klienterna själva och vi här i hemmet har samarbetat och det har ordnat sig bra i det stora hela, säger Tuula Sahlin, pastor vid Helsingfors svenska metodistförsamling.

Officiellt stängs hemmet vid årsskiftet.

Lasse Öhmans pappa har bott i hemmet.

– Vi lyckades ganska snabbt hitta ett annat boende. Det gick ganska smärtfritt. Han bor nu i Hagaro och trivs bra, säger Öhman.

Konkordiahemmet har bestått av ett serviceboende med 18 platser i form av lägenheter med ett eller två rum samt ett gruppboende med 8 platser.

Äldre persons händer.
Alla äldre har nu flyttat bort från Konkordiahemmet. Arkivbild. Äldre persons händer. Bild: Pixabay Händer,åldringar,pensionärer,pensionär,ålderdom,ålder,bli gammal,äldre

"Finns behov av rum och bostäder i Helsingfors och det här ligger centralt"

Tuula Sahlin säger att det har varit en långdragen process med samarbetsförhandlingar och tycker det är skönt att den är över.

– Nu går vi vidare då det inte var möjligt att fortsätta som tidigare.

Lägenheterna i huset på Apollogatan 5 hyrs nu ut på den allmänna marknaden. Vad som ska hända med gruppboendet är fortfarande oklart.

– Det finns behov av rum och bostäder i Helsingfors och det här ligger centralt.

Enligt Sahlin kan vem som helst kontakta disponenten om hen är intresserad av att hyra.

"Vi skulle ta mera i hyra om vi skulle få"

Läget i Främre Tölö är bra och kunde berättiga till en rätt hög hyra, men Sahlin säger att tanken inte är att vara vinstdrivande.

– Vi måste ha ett förnuftigt förvaltarskap och måste spara. Fastigheter behöver alltid renoveras och det behövs en långsiktighet.

Konkordiahemmet i Helsingfors
De äldre har flyttat ut från Konkordiahemmet Konkordiahemmet i Helsingfors Bild: Yle / Annica Lindström äldreboende,boende

Sahlin säger att hon inte vet vad hyran är för de lägenheter som hyrs ut och hänvisar till disponenten.

Disponentbyrån Estlanders vd Peter Estlander säger att hyran för lägenheterna ligger på omkring 15 euro per kvadratmeter, vilket är under marknadshyra.

– Vi hyrde just ut en lägenhet på 50 kvadratmeter för någonting på 700 euro. Vi skulle ta mera i hyra om vi skulle få, men det skick som de är i så är hyran okej. Utrymmena är verkligen inte i prima skick, säger Estlander.

Enligt Estlander är 8 av 15 lokaler nu uthyrda.

– Några hyresgäster kontaktar Konkordiahemmet och några oss. Jag gör upp alla kontrakt, säger Peter Estlander.

Lasse Öhman, vars pappa bott i Konkordiahemmet, berättar att hans pappa hade 30 euro per kvadratmeter i hyra. Det vill säga en högre summa än vad församlingen nu hyr ut lokalerna för.

Tidigare Apollohemmet blir nyrenoverade bostäder med havsutsikt

På sjunde våningen där äldreboendet Apollohemmet tidigare har funnits har det gjorts en stor renovering.

– Där görs superfina bostäder som kostar 21 till 23 euro per kvadrat. De börjar marknadsföras i februari. Huset ligger på kullen och man ser havet från tre olika håll, säger Estlander.

Där görs superfina bostäder som kostar 21 till 23 euro per kvadrat. Huset ligger på kullen och man ser havet från tre olika håll― Peter Estlander

Apollohemmet stängde då det enligt övervakande myndigheten Valvira fanns för få toaletter där, rapporterade Hbl i fjol våras.

Hela huset ägs av metodistförsamlingen.

Tuula Sahlin skriver i ett mejl att församlingen kan ta marknadshyra för bostäderna på sjunde våningen utan att för den skull vara vinstdrivande. Pengar behövs för att betala tillbaka lånet som togs för renoveringen och för att betala församlingsanställdas löner. En rörrenovering är dessutom på kommande i huset, förklarar hon.

"Hemmet har inte gått runt, det har funnits tomma rum"

Orsaken till att Konkordiahemmet inte kan fortsätta i byggnaden är enligt Sahlin myndighetskrav, bland annat gällande brandsäkerheten.

– Vi har inte möjlighet att bygga om just nu då renoveringen pågår på sjunde våningen. Om du ska driva ett vårdboende finns det vissa kriterier. När det byggdes tänkte man inte på att det ska ha sprinklers och branddörrar, säger Sahlin.

Huset byggdes 1928.

Hemmet har inte gått runt. Det har funnits tomma rum. Vi har gått 100 000 euro på minus under de senaste åren. Och då ska vi renovera för flera hundratusen. Det går inte ihop.― Tuula Sahlin

Enligt Sahlin har församlingen haft ett ekonomiskt underskott.

– Hemmet har inte gått runt. Det har funnits tomma rum. Vi har gått 100 000 euro på minus under de senaste åren. Och då ska vi renovera för flera hundratusen. Det går inte ihop.

Vart har pengarna gått?

– Till att täcka underskottet. Om det inte finns tillräckligt med klienter blir det minus. Personalkostnaderna är stora i dag och det behövs viss personal för att kunna driva hemmet.

"Med de här tre åtgärderna skulle man få in 200 000 euro per år i intäkter"

Lasse Öhman engagerade sig för hemmet och gjorde en verksamhetplan för hur hemmet kunde gå runt ekonomiskt.

– Man kunde ha höjt vårdavgifterna, intensifiera marknadsföringen och hyra ut de lediga anhöriglägenheterna på den fria marknaden.

– Med de här tre åtgärderna skulle man få in 200 000 euro per år i intäkter. Det skulle lätt ha täckt det minus som verksamheten hade, säger Öhman.

Han gav sitt förslag till församlingen, men enligt honom ville man i metodistförsamlingen inte diskutera med honom.

Sahlin skriver i ett mejl att Öhman kom med sitt förslag precis när samarbetsförhandlingarna inletts och då ville hon ha arbetsro. Hon skriver att hemmet har marknadsförts.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen