Hoppa till huvudinnehåll

Omvalde ÖSP-basen kände sig hotad inför höstmötet

Tomas Långgård från ÖSP.
Tomas Långgård har valt att inte polisanmäla Bo-Göran Lillandt. Tomas Långgård från ÖSP. Bild: Yle/Malin Hulkki tomas långgård

Tomas Långgård från Malax fortsätter leda Österbottens svenska producentförbund r.f under 2018. Han återvaldes enhälligt på förbundets höstmöte på måndagen. Niclas Sjöskog från Purmo fortsätter som viceordförande.

Inför mötet fick Långgård ett epostmeddelande som han uppfattade som hotfullt. Avsändare var Bo-Göran Lillandt i Kristinestad.

– Jag förstår inte avsikten, men det här är ett helt klart hot, säger Långgård till Landsbygdens folk.

Enligt LF ska Lillandt ha skrivit: "Jag ser att du ska hålla inledningsanförande på höstmötet. För att veta vad du ska tala om vore det säkert bra för dig att veta vad som kommer att hända i sista minuten före mötet.” Ingenting hände på själva mötet.

Ingen polisanmälan

Tomas Långgård har inte polisanmält hotet.

– Jag kom fram till att jag inte vill göra det. Det gör naturligtvis inte meddelandena mindre obehagliga. Jag tycker att det här kan få offentlighet med tanke på den kampanj kring den aktuella virkesaffären som nu riktats mot ÖSP.

Virkesaffären han syftar på är ett fall i Petalax som Svenska Yle har lyft upp. Artiklarna och inslagen har lett till en intensiv debatt i olika medier. Där kritiseras bland annat ÖSP.

Bo-Göran Lillandt har inte gått att nås per telefon, men i ett mejl skriver han att det inte handlar om virkesaffären i Petalax. Han skriver att Långgård själv får berätta vad det handlar om.