Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen informeras om underrättelseläckan på tisdag

Statsminister Juha Sipilä
Statsminister Juha Sipilä Bild: Lehtikuva Juha Sipilä

Regeringen får på tisdag en rapport angående underrättelseläckan till Helsingin Sanomat. Enligt statsminister Juha Sipilä (C) går rapporten också till regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott, som leds av president Sauli Niinistö.

Framförallt gäller det nu att utreda huruvida läckan har orsakat någon skada, och varifrån de läckta underrättelseuppgifterna kommer, anser Sipilä.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml.) betecknar läckan som mycket allvarlig.

- Beslut om att hemligstämpla dokument fattas inte lättvindigt, säger Risikko.

Underrättelseläckan kan enligt Risikko påverka beredningen av de så kallade spaningslagarna, som behandlas i riksdagen som bäst.

Paula Risikko
Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Risikko vill inte ta ställning till frågan huruvida Helsingin Sanomat gjorde fel, då tidningen valde att publicera det läckta materialet.

Risikko hoppas att polisen nu ska få arbetsro med utredningen. Hon vill inte kommentera den husrannsakan som gjordes hemma hos Helsingin Sanomats journalist Laura Halminen på söndag kväll.

CKP: Brådskande, särskild husrannsakan

Centralkriminalpolisen förklarar i ett pressmeddelande att det handlade om en brådskande, särskild husrannsakan som enligt lagen kan genomföras utan domstolsbeslut.

Enligt CKP hade polisen skäl att misstänka att Halminen försökte förstöra bevismaterial som eventuellt hade med utredningen av underrättelseläckan att göra.

Lagbok.
Lagbok. Bild: YLE/Arja Lento lagbok

Enligt lagen kan en särskild husrannsakan genomföras om polisen till exempel letar efter handlingar som omfattas av journalisters källskydd.

CKP:s utredningsledare var själv på plats under husrannsakan, tillsammans med en advokat som genomsökningsombud. CKP uppger att Halminens dator och annat material har beslagtagits.

Brottsrubriceringen angående underrättelseläckan är röjande av statshemlighet, och nu också brott mot tjänstehemlighet.

"Flera demokratiska intressen på spel"

Vänsterförbundets ordförande, riksdagsledamot Li Andersson hoppas att regeringen agerar eftertänksamt och inte börjar söka syndabockar där de inte finns.

- Här står flera viktiga, demokratiska intressen och värderingar på spel: den nationella säkerheten å ena sidan, pressfriheten och källskyddet å andra sidan, säger hon.

Li Andersson, 2014.
Li Andersson, 2014. Bild: All Over Press Li Andersson,Vänsterförbundet,politik

Hon hoppas också att läckan inte ska göra det svårare att föra fram kritik mot spaningslagarna i riksdagen. Hon har redan noterat att "nationell säkerhet" används som ett mycket starkt argument.

- Det är ju ändå en fråga som principiellt påverkar både myndighetsutövning och varenda finländares grundläggande rättigheter, säger hon.