Hoppa till huvudinnehåll

Ryska duman kommenterade underrättelseläckan

Nyhetsgrafik med Vladimir Putin och det ryska vapnet.
Nyhetsgrafik med Vladimir Putin och det ryska vapnet. Bild: Yle Nyhetsgrafik Ryssland,Vladimir Putin

Ledningen för dumans försvarsutskott förväntar sig att Finland nu upphör med spaningen mot ryska armén.

Ryska medier har idag fortsatt att noggrant rapportera om underrättelseläckan i Finland.

I en intervju för den statliga tv-kanalen Vesti betonar Jurij Sjvytkin, vice-ordförande för dumans försvarsutskott, att uppgifterna ännu måste kontrolleras. Men att den ryska duman förväntar sig att spaningen upphör nu när centrets verksamhet har avslöjats.

– Vi kan förstås inte titta genom fingrarna när ett annat land samlar in information om vår militär, säger Sjvytkin. En spaning som förstås påverkar vårt lands försvarsförmåga.

Den statliga tevekanalen Vesti förklarar ”den finländska spionskandalen” med att USA på det här sättet försöker skapa en konflikt mellan Finland och Ryssland för att tvinga fram ett finländskt Nato-medlemskap.

En annan teori är att EU-ledningen i Bryssel vill tvinga fram hemligstämplat material från alliansfria länder som Finland.

Duman förvånades

Hittills har enbart dumaledamöter kommenterat fallet.
Andrej Krasov, en annan vice-ordförande för dumans försvarsutskott, säger sig vara överraskad av uppgifterna.

– Uppgifterna har ännu inte bekräftats, säger Krasov i en intervju för den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti. Men från vår sida upprepar vi ständigt att Ryssland vill bygga vänskapliga grannrelationer.

– Men det här hade vi nog inte förväntat oss av våra finländska kolleger, fortsätter han. Ärligt talat, det här var ett oväntat drag.

Enligt dumaledamoten bevisar avslöjandet att militär spaning mot Ryssland pågår inte enbart i Nato-länder, utan också i så kallade neutrala länder.

– Ryssland har inga planer på att anfalla nåt land, säger Krasov. Ryssland negligerade länge sin militär. När vi nu har börjat modernisera den gör vi det i vårt eget lands intressen och för att höja landets säkerhet.

Anti-ryska lobbyn

Rysslands statliga propagandakanal Sputnik låter politologen Aleksandr Sjatilov ge sin version där han menar att Finland för en motsägelsefull politik gentemot Ryssland

– Finland försöker upprätthålla konstruktiva ekonomiska relationer med Moskva, säger Sjatilov. Samtidigt har den anti-ryska lobbyn blivit allt starkare i Helsingfors.

Enligt politologen, som leder ett institut nära förknippat med regeringen, har Finland utvecklats till ett land med kallare relationer till Ryssland.

– Trots framsteg på vissa sektorer satsar Finland trots allt på att utveckla samarbetet med USA, säger Sjatilov. Och spaningsverksamheten ska ses i det här sammanhanget.

– Jag tror inte att den här spionskandalen påverkar våra rysk-finska relationer desto mer, men den ger nog en bitter eftersmak, fortsätter Sjatilov.