Hoppa till huvudinnehåll

"Sport måste få spela i ishallen – det finns inga alternativ"

Tomek Valtonen och Vasa Sport
Vasa Sports match 28 december ställs sannolikt in. Tomek Valtonen och Vasa Sport Bild: Emil Hansson / AOP Sport,Vasa Sport,Tomek Valtonen

Vasa Sports ordförande hoppas att utredningen av söndagens olycka inte pekar på fler brister. Laget har inga alternativa arenor.

Heikki Hiltunen, ordförande för Vasa Sport är olycklig över söndagens olycka i ishallen.

- Det är tragiskt att sånt här kan hända. Jag är förstås lycklig över att ingen tydligen blev allvarligt skadad, säger Heikki Hiltunen, ordförande för Sport.

Få alternativ till ishallen

Enligt Mathias Skytte, ordförande för Vasaregionens Arenor, kommer antagligen Vasa Sports hemmamatch 28 december att ställas in.

- Vi har diskuterat med Sport och det är sannolikt att matchen inhiberas men officiellt beslut har inte ännu tagits, säger Skytte.

Hiltunen menar att den måste spelas i ishallen.

- Vi har inte riktigt något annat alternativ. Vi hoppas att utredningen inte pekar på flera brister, säger Hiltunen.

Hiltunen vill inte ens behöva tänka på alternativ. Han menar att det i Österbotten finns en arena som uppfyller alla behov.

Det är inte enkelt att flytta på en match, eftersom man har 14 andra lag i ligan att tänka på. Att spela en match utan publik är otänkbart.

- Vi har ett professionellt lag och våra inkomster kommer i huvudsak från matcherna. Det är kritiskt att vi får fortsätta, säger Hiltunen.

Taket i ishallen i Vasa.
Ett ventilationsrör föll ner från ishallens tak under en konsert. Taket i ishallen i Vasa. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund Vasa Arena,ishallar,Vasa,vasa sport

Behöver renoveras

Sport har genomgående lyft upp behovet av en renovering av ishallen, säger Hitlunen.

- När sådana här farliga situationer uppstår så förstärker det bara vilket skick ishallen är i, som är byggd 1971.

Redan tidigare har Sport spelat matcher med undantagslov om det har kommit rikligt med snö, med tanke på om takkonstruktionen är stadig nog.

- Om det är mycket snö behöver den tas bort från taket. Allt sånt säger ju att hallens tid är uppfylld.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten