Hoppa till huvudinnehåll

Vasa fullmäktige godkände en utvidgning av ishallen efter maratondebatt

Stadsfullmäktige i Vasa behandlar ishallsfrågan
Stadsfullmäktige i Vasa behandlade ishallsfrågan på måndagkväll Stadsfullmäktige i Vasa behandlar ishallsfrågan Bild: Anna Kurtén stadsfullmäktige,Vasa

Sent på måndagskvällen beslöt Vasa stadsfullmäktige att ge grönt ljus för en renovering och utvidgning av ishallen - en investering som diskuterats intensivt hela hösten. Men kostnaden fördelas annorlunda än i stadsstyrelsens förslag.

Fullmäktige röstade för Harri Moisios (VF) förslag om att fördela Vasas andel av projektet, tio miljoner euro, på tre år istället för på två år som styrelsen hade föreslagit.

Fullmäktiges beslut innebär att ishallsprojektet får två miljoner euro nästa år, sex miljoner euro 2019 och två miljoner euro 2020.

Samkommunen Vasaregionens Arenor står för fyra miljoner av totalkostnaderna genom att ta lån.

Korsholm står för 1,9 miljoner euro av summan och staten med 750 000 euro.

Investeringsbeslutet skulle klubbas igenom redan tidigare men sköts upp på grund av att den slutgiltiga prislappen saknades. För två veckor sedan godkände stadsstyrelsen priset.

Lång debatt

Fullmäktige debatterade ishallsrenoveringen länge och väl. Flera förtroendevalda upplevde att de hade fått för lite information om alternativen och kritiserade processen.

Förespråkarna ansåg att en satsning på ishallen är en satsning både på Vasa Sport och ishockeyn, på kulturevenemang och på hela regionen.

Artikeln uppdaterad måndagen den 18 december klockan 23:25 med beslutet om ishallen.

Läs hela livebloggen från mötet här: