Hoppa till huvudinnehåll

Dags för en första jul i serviceboendet Gråberg i Lovisa

Julgran i serviceboende.
Julgran i serviceboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola ålderdomshem,Lovisa,serviceboende,Serviceboendet Gråberg

Det nyaste serviceboendet i Östnyland är ännu inte helt inkört. Trots det är stämningen redan varm och lugn i Gråberg.

I den stora matsalen är stämningen lugn. Lunchen fyller magarna och i eldstaden sprakar en liten brasa. De första nya invånarna har snart bott i det splitternya serviceboendet i en vecka.

Greta har redan hunnit inreda sitt nya rum med möbler och blommor.

- Flytten hit var tung. Det var ledsamt att komma hit från Pernå kyrkoby, säger hon.

Inne i ett rum på äldreboende.
Greta i sitt nya rum tillsammans med verksamhetsledaren Linda Ahlberg. Inne i ett rum på äldreboende. serviceboende,ålderdomshem,Lovisa,gråberg

Hon tycker att det nya serviceboendet känns en aning stort jämfört med hur det tidigare var.

- Men nog är det här också bra. Man ska vara nöjd, säger Greta, som tidigare själv har jobbat som vårdare inom äldreomsorgen.

Enligt Greta är de nya rummen nästa för stora.

- Här skulle det ju bra finnas plats för två personer. Det beror på en själv när det här börjar kännas som ett nytt hem.

Katt i famn.
Katten Molly gör många glada. Katt i famn. Bild: Yle/Mikael Kokkola serviceboende,ålderdomshem,Lovisa,katten molly

Gråberg är ett så kallat effektiverat serviceboende för äldre som är i behov av service dygnet runt. På de fyra avdelningarna – Våren, Sommaren, Hösten och Vintern – finns det totalt 56 platser. Alla platser är i bruk.

- Personalen har redan fått jättebra tag i vardagen här, säger verksamhetsledaren Linda Ahlberg. För de äldre tar det säkert lite längre tid. En del har varit lite olyckliga över flytten hit.

Också de två katterna, Felix och Molly, som har följt med från Hemgården i Pernå har börjat skapa nya revir åt sig i gångarna.

Matsal i äldreboende.
Matsal i äldreboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola serviceboende,ålderdomshem,Lovisa,Serviceboendet Gråberg

Hela serviceboendet är byggt i ett plan. De fyra avdelningsflyglarna möts i den stora matsalen som är ljus och öppen.

- Jag tror de äldre kommer att tycka om vår eldstad. Den är trevlig och mysig, säger Ahlberg. Fördelen med att allt är i ett plan är att vi lättare kan komma ut ur huset.

Allt är redan rustat för julhelgen.

- Julgranen har vi redan och under veckan kommer vi att ha luciabesök, andakter och julgubben. Målet är att det här ska kännas så mycket som möjligt som ett hem.

Rum i äldreboende.
Rummena är ljusa och rymliga. Rum i äldreboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola serviceboende,ålderdomshem,Lovisa,Serviceboendet Gråberg
Interiör i äldreboende.
Här går man in till avdelningen som har hösten som tema. Interiör i äldreboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola serviceboende,ålderdomshem,Lovisa,Serviceboendet Gråberg