Hoppa till huvudinnehåll

Fylleslag och opassande beteende då julfester hölls i riksdagen - talmannen överväger att slopa framtida fester

Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot för Sannfinländarna.
Riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen (Sannf.) förekommer i rapporterna om taktlösheter vid riksdagens julfest. Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot för Sannfinländarna. Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press Teuvo Hakkarainen

Riksdagens talman Maria Lohela (Blå) ska utreda om riksdagsgrupperna överhuvudtaget ska hålla några julfester i framtiden.

Enligt Lohela förekom opassande beteende vid julfester som riksdagsgrupperna höll i torsdags.

Sannfinländarnas riksdagsledamot och andra viceordförande Teuvo Hakkarainen (Sannf.) har själv erkänt att han i berusat tillstånd med våld kysste Samlingspartiets riksdagsledamot Veera Ruoho på munnen i riksdagshusets café.

Situationen blåstes av genom att riksdagsledamot Kari Tolvanen (Saml.) ingrep, har MTV rapporterat.

Tidningen Aamulehti har rapporterat att Hakkarainen dessutom tog sig till partiet Blå framtids grupprum och skapade förödelse där.

Enligt Iltalehti ska Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho den här veckan ta upp Hakkarainens beteende i riksdagsgruppen.

- Sanktionen kan bli en anmärkning, en varning, eller uteslutning ur riksdagsgruppen, säger Halla-aho.

Befarade alkoholförgiftning

Vidare såg man sig i ett skede av julfestkvällen tvungen att tillkalla riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD), som är läkare till yrket, för att ta hand om en av Sannfinländarnas medarbetare som man misstänkte hade drabbats av alkoholförgiftning.

Enligt talman Lohela är riksdagsgruppernas julfester traditionsenliga, men om beteendet inte motsvarar det som ska råda i riksdagen är man enligt henne tvungen att se över traditionen.

Hon efterlyser nu synpunkter om saken av riksdagsgrupperna.

Kaleva och Verkkouutiset var först med att rapportera om Lohelas facebook-meddelande om att hon utreder framtiden för julfirandet.

Rubriken ändrades kl. 16:55 från formuleringen "då riksdagen höll julfest" till "då julfester hölls i riksdagen".

Artikeln ändrades kl.16.55 från "opassande beteende då riksdagen höll julfest i torsdags" till "opassande beteende vid julfester som risdagsgrupperna höll i torsdags".

Läs mera:

Teuvo Hakkarainen

Hakkarainen fick allvarlig varning och avgår som vice ordförande - kysste kvinnlig kollega med våld

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) har fått en allvarlig varning av Sannfinländarnas riksdagsgrupp för sitt beteende i anslutning till gruppens julfest i riksdagen. Hakkarainen lämnar posten som Sannfinländarnas andra vice ordförande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes