Hoppa till huvudinnehåll

Hakkarainen fick allvarlig varning och avgår som vice ordförande - kysste kvinnlig kollega med våld

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen Teuvo Hakkarainen Bild: AOP/ Jarno Kuusinen Teuvo Hakkarainen,riksdagen,politik

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) har fått en allvarlig varning av Sannfinländarnas riksdagsgrupp för sitt beteende i anslutning till gruppens julfest i riksdagen.

Gruppen skriver i ett pressmeddelande att Hakkarainen kränkt en kvinnlig riksdagsledamots fysiska integritet.

Hakkarainen har själv erkänt att han i berusat tillstånd med våld kysste Samlingspartiets riksdagsledamot Veera Ruoho på munnen i riksdagshusets café.

Riksdagsgruppen skriver att gruppen och partiet inte accepterar några som helst sexuella eller andra trakasserier. Det gäller även om personen är berusad. Den som inte kan behärska sig då den är berusad ska inte berusa sig, skriver gruppen.

Anmärkning, varning eller uteslutning

Riksdagsgruppen skulle ha kunnat ge en anmärkning eller en varning eller utesluta Hakkarainen ur gruppen.

En varning skulle enligt gruppen ha varit en alltför lindrig konsekvens. Partiet vill ändå inte utesluta honom ur gruppen med motiveringen att Hakkarainen klanderfritt arbetat för gruppens och partiets bästa samtidigt.

Dessutom har Hakkarainen enligt gruppen självmant bett om ursäkt samt öppet informerat gruppen och partiet om händelserna.

Gruppen och partiet framför sitt djupa beklagande till den kränkta parten.

Lämnar viceordförandeposten

Hakkarainen har meddelat att han lämnar posten som Sannfinländarnas andra vice ordförande.

Partiet kommer senare att behandla fallet Hakkarainen i en separat process.

Artikeln är uppdaterad. Rubriken ändrades klockan 09.51 från "Hakkarainen fick allvarlig varning av riksdagsgrupp - kysste kvinnlig kollega med våld" till "Hakkarainen fick allvarlig varning och avgår som vice ordförande - kysste kvinnlig kollega med våld"

Läs mera:

Riksdagens talman gav anmärkning åt Hakkarainen: "Han har betett sig mycket klandervärt"

Mitt under budgetomröstningarna påpekade riksdagens talman Maria Lohela (Blå) att grundlagen kräver värdigt beteende av riksdagsledamöter - och att det gäller även Teuvo Hakkarainen (Sannf).


Läs mera:

Fylleslag och opassande beteende då julfester hölls i riksdagen - talmannen överväger att slopa framtida fester

Riksdagens talman Maria Lohela (Blå) ska utreda om riksdagsgrupperna överhuvudtaget ska hålla några julfester i framtiden. Orsaken till det är opassande beteende vid årets fester.