Hoppa till huvudinnehåll

Ingå får nya bussturer om kvällarna

Busskylt i Ingå
Det ska gå att pendla med flera bussturer än i dag till och från Ingå. Busskylt i Ingå Bild: Yle/Veronica Montén ingåbuss

Goda nyheter för den som vill pendla till och från Ingå med buss om kvällarna. Ingå kommun går in för fem nya kvällsturer istället för en kvällstur som nu dras in.

Ingå kommun gick i somras in för att på prov köpa in en kvällsbusstur från Helsingfors till Ingå.

Tanken var att testet skulle pågå i ett år. Men i och med att västmetron körde igång ändrades bussrutten och Ingå fick tänka om.

Det är specifikt kvällsbussen som inte längre efter årsskiftet kör till Helsingfors. De övriga bussarna kör fortfarande till Helsingfors centrum, men inte till exakt samma ställe i Kampen som förut.

Lähikuva Metron logosta
I och med västmetron förändras bussarnas rutter och de kör inte längre till och från Kampen som förut. Lähikuva Metron logosta Bild: Ilkka Klemola / Yle Västmetron,Logotyp

Kvällsbussen, som alltså kör i ett par veckor ännu, startar från Kampen i Helsingfors centrum klockan 21.35 med bussbyte i Kyrkslätt. Framme i Ingå är bussen klockan 23.

Nu går kommunen istället in för bussturer till och från Kyrkslätt. Det betyder att pendlare vid behov kan ta tåget eller sedan byta till en buss som kör till Mattby och metrostationen där.

Också buss från Ingå

Nytt i det här arrangemanget är att bussturerna är flera, tidigare och att man också kan ta bussen från Ingå på kvällen.

Den första kvällsbussen startar klockan 21 från Kyrkslätt och är i Ingå klockan 21.30. Den som vill kan sedan ta bussen tillbaka till Kyrkslätt.

Bobäcks hållplats.
Det går lättare att kombinera tåg och buss med det nya arrangemanget. Bobäcks hållplats. Bild: Yle/Johanna Minkkinen Bobäcks hållplats,Kyrkslätt,tågtrafik,Plankorsning

Följande busstur är 23 i Ingå och också den kan man åka tillbaka med.

Sista bussen är 00.25 i Ingå och den går sedan inte längre som turbuss tillbaka till Kyrkslätt.

Dyrare

För Ingå blir det här arrangemanget bara lite dyrare än den enda bussturen man har kört med hittills, säger Elina Ahde (De gröna) som är ordförande för tekniska nämnden.

Porträtt av Elina Ahde framifrån.
Elina Ahde. Porträtt av Elina Ahde framifrån. Bild: Elina Ahde Gröna förbundet,Elina Ahde

Nämnden godkände ett anbud på drygt 40 000 euro som hade lämnats in för busstrafiken under perioden 3.1-2.6.2018.

Närings- trafik- och miljöcentralen har sagt att man kan stöda busstrafiken med mellan 30 och 50 procent.

Marknadsföring viktig

Det som nu är viktigt för kommunen är att marknadsföra de nya bussturerna, säger Ahde.

Tekniska nämnden poängterade därför på sitt möte att det är viktigt att Ingå nu ordentligt marknadsför bussturerna.

- Det räcker inte med information via nätet. Alla hushåll ska också få pappersversioner av tidtabellen, säger Ahde.

Artikeln uppdaterades 20.12.2017 klockan 16.28 med preciseringen att andra bussar från Ingå, utom kvällsbussen, också efter årsskiftet kör till Kampen, men inte längre till samma ställe i Kampen som tidigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland