Hoppa till huvudinnehåll

Lättnad i Vasa stadsfullmäktige efter ishallsbeslut

Porträtt Martin Norrgård
Martin Norrgård. Porträtt Martin Norrgård Bild: Yle/Sofi Nordmyr Martin Norrgård,Norrgård

Det var lättade miner i Vasa fullmäktige på måndagskvällen efter att det stod klart att ishallen renoveras och byggs ut för 16,5 miljoner euro. SFP:s gruppordförande Martin Norrgård hoppas att den förnyade ishallen ska ge hela Vasaregionen ett lyft.

Martin Norrgård beskriver känslan efter fullmäktigemötet som lättnad.

- Det var en lång process men vi fick igenom det här och nu är vi väldigt glada och nöjda.

Norrgård tycker att ishallsprojektet i slutändan fick överraskande stort och starkt stöd. Fullmäktige godkände en renovering och utbyggnad av ishallen med rösterna 50 mot 9.

- Vissa har ju kritiserat beslutsprocessen och upplägget och tyckt att projektet har varit dåligt förberett. Men inom vårt parti tycker vi att vi har fått den information vi behöver.

Höga förväntningar på den nya ishallen

Martin Norrgård konstaterar att det har funnits många olika viljor men att man var ganska överens när det väl kom till kritan.

Vilka förväntningar har du på den förnyade ishallen?

- Det är klart att man har höga förväntningar på att det kommer igång. Jag hoppas på att det ökar attraktionen för hela Vasaregionen och det tror jag verkligen att det gör.

Kan man spela ishockey i hallen under renoveringen?

- Vad jag förstått så kommer den mest omfattande renoveringen att påverka schemat, men på nåt sätt ska det ändå möjliggöras, säger Norrgård.

SDP: Nu går vi vidare

Socialdemokraterna var delade i frågan om ishallsrenoveringen.

Gruppordförande Matias Mäkynen säger ändå att det viktigaste är att beslutet nu är fattat.

Matias Mäkynen politiker.
Matias Mäkynen. Matias Mäkynen politiker. Bild: Yle/Kalle Ranta matias mäkynen

- En del i vår grupp tyckte att vi kunde ha begränsat det ansvar som staden tar. Men nu har omröstningen gjorts och vi ska gå vidare.

Fullmäktige valde att gå in för en lite annan lösning än den som stadsstyrelsen hade föreslagit.

"Vettigt att dela upp finansieringen"

Ishallsprojektet får samma summa pengar som stadsstyrelsen föreslog, tio miljoner euro, men pengarna fördelas över tre år istället för två år. Mäkynen säger att det var en teknisk lösning och inget misstroende mot stadsstyrelsen.

- De flesta stadsstyrelsemedlemmar tyckte också att det här var en bra lösning. Det är bara vettigt att man delar upp finansieringen eftersom det ändå blir så i praktiken.

Ritning av den nya ishallen.
Skiss av nya ishallen. Ritning av den nya ishallen. Bild: Laaja arkitekter ishallar,Vasa Arena

Ska stå klar vintern 2020

Det är meningen att renoveringen och utbyggnaden av ishallen inleds år 2018 men största delen av byggarbetet görs år 2019. Vintern 2020 är det tänkt att den förnyade ishallen ska stå klar.

Fullmäktiges beslut innebär att ishallsprojektet får två miljoner euro nästa år, sex miljoner euro 2019 och två miljoner euro 2020. Korsholm står för 1,9 miljoner euro av summan och staten med 750 000 euro.

Samkommunen Vasaregionens Arenor står för fyra miljoner av totalkostnaderna genom att ta lån.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten