Hoppa till huvudinnehåll

Sargade ligalag i kvällens hockeyliga – KooKoos stjärna har åkt hem och KalPa spelar med en etablerad ligacenter

Jake Newton med pucken på isen.
Jake Newton med pucken på isen. Jake Newton med pucken på isen. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Jake Newton

EHT-spelarna är tillbaka i trupperna då fem matcher ska avverkas i FM-ligan i ishockey innan det en vecka långa uppehållet. Junior-VM, skadeproblem och ett utmanande spelschema innebär att det är vingklippta lag som drabbar samman.

KooKoo-backen Jake Newton som har gjort flest poäng i laget missar hemmamatchen mot Lukko då han har åkt hem till USA för att träffa familjen.

– Matchprogrammet är intensivt under hela säsongen. Vi bestämde redan i juli att det är bäst för Jake att åka hem vid den här tidpunkten, sade KooKoos sportchef Jarno Kultanen på klubbens webbplats.

Ersätter gör den 24-årige backen Miihkali Teppo som är utlånad från HIFK i en match.

I matchen mot Lukko saknas dessutom lagets poängtvåa Michael Keränen och fyran Anrei Hakulinen.

Även Lukko är sargat, frånvarande är nyckelanfallarna Arttu Ilomäki, Lauri Tukonen och Ville Vahalahti.

TPS – KalPa

I KalPa är de tongivande anfallsspelarna Joni Ikonen och Eetu Luostarinen upptagna med juniorlandslagsspel. Alexandre Texier är sjuk och dessutom saknas den interna poängettan Balazs Sebok som är skadad.

– Det är som det är. Vi kör med dessa spelare, sade lagledare Atte Kinnunen till Savon Sanomat.

Alexandre Texier och Balazs Sebok firar ett mål.
Alexandre Texier och Balazs Sebok saknas i KalPa. Alexandre Texier och Balazs Sebok firar ett mål. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Alexandre Texier,Balázs Sebők

I en sedan tidigare tunn KalPa-trupp leder detta till att laget endast har en egentlig center i truppen (Ville-Vesa Vainola) i TPS-matchen. Sajten Eliteprospects har betecknat Mikko Juusola, placerad i mitten av fjärdekedjan, som ytter.

Spelarna i fjärdekedjan (Juuso Könönen – Mikko Juusola – Aleksi Klemetti) har totalt noterats för fem ligamatcher.

Juuso Riikola som spelade EHT-hockey är däremot tillbaka i KalPas backbesättning.

I TPS saknas två nyckelbackar. Olli Juolevi är på JVM-läger och Henrik Tallinder skadad.

Jukurit – HPK

Även HPK påverkas av junior-VM. Anfallsspelarna Jere Innala, Eetu Tuulola och Kristian Vesalainen är upptagna av det förberedande lägret. Dessutom saknas Robert Leino och guldhjälmen Oula Palve. I tredjekedjan Miro Ruokonen – Niilo-Kustaa Määttä – Jaakko Kuusisto har de två sistnämnda endast spelat en ligamatch var.

Eetu Tuulola och Kristian Vesalainen anfaller.
Eetu Tuulola och Kristian Vesalainen anfaller. Eetu Tuulola och Kristian Vesalainen anfaller. Bild: Tomi Jokela/All Over Press Eetu Tuulola,Kristian Vesalainen

I Jukurit saknas rutinerade Hannu Pikkarainen och Henrik Koivisto.

Tappara – SaiPa

Tappara får en hel del EHT-spelare tillbaka. Mikko Lehtonen, Niko Mikkola och Jukka Peltola representerade Finland i Moskva.

SaiPa får klara sig utan JVM-backen Urho Vaakanainen. Dessutom är centrarna Ville Koho (sjuk) och Chris Kunyk (privata orsaker) frånvarande.

Kärpät – JYP

Kärpät-anfallarna Julius Junttila och Mikael Ruohomaa är tillbaka efter landslagsspel och spelar som väntat i förstakedjan med Charles Bertrand. Även backarna Jani Hakanpää och Miika Koivisto som spelade EHT-hockey finns med i laget mot JYP.

JYP får klara sig utan Jerry Turkulainen som förväntas ingå i JVM-truppen men A-landslagsspelaren Juuso Puustinen är tillbaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport