Hoppa till huvudinnehåll

Tom buss började brinna i centrum av Helsingfors: "Ingenting börjar brinna av sig själv"

En buss brinner på Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bussbolaget Transdevs buss började brinna under tisdagseftermiddagen. Bussen stod ett stycke norrut från Tölö sporthall. En buss brinner på Mannerheimvägen i Helsingfors. Bild: Yle/ Rose-Marie Dahlström bussar,busstrafik,bussbrand

En tom buss började brinna på Mannerheimvägen i Helsingfors på tisdagseftermiddagen. Chauffören antas tidigare ha lämnat bussen vid vägkanten. Vad som orsakade branden är oklart.

Enligt räddningsverket kan det vara fråga om ett tekniskt fel.

– Bussen stod på hållplatsen och var tom. En polispatrull såg bussen med nödblinkers på omkring en timme innan larmet. Bussen har av någon anledning, antagligen tekniska problem, stannat vid vägkanten. Senare har det börjat brinna i bakändan av bussen och elden spred sig till bussens inre och till taket, berättar jourhavande brandmästare Kimmo Tuominen.

Larmet kom tio i fyra på tisdagseftermiddagen. Omkring en timme senare var branden helt släckt, men räddningsverket stannade därefter kvar för att kyla ner bussen.

Spårvagnstrafiken och biltrafiken på Mannerheimvägen avbröts för en tid på grund av branden.

"Sällsynt med bussbränder"

Tuominen kan inte säga vad exakt som har förorsakat branden.

– Ingenting börjar brinna av sig själv. Det handlar om något teknisk fel. Ofta är det så att bromsarna blir upphettade och därför börjar det brinna.

Enligt Tuominen är det ganska sällsynt med bussbränder och antalet har minskat.

– Det krävs en större reparation om den här bussen ska kunna användas igen.

Enligt Helsingforsregionens trafik (HRT) var bussen som brann bussbolaget Transdevs buss. Bolaget ville inte kommentera branden under tisdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen