Hoppa till huvudinnehåll

Tre vill starta hotell i Valtimohuset i Borgå: "Ingen är intresserad av hotellet på västra åstranden"

Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Så här skulle hotellet på västra åstranden kunna se ut. Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå Bild: Borgå stad Konstfabriken,västra åstranden,illustration,planläggning,detaljplan

Nu är det klart att Valtimohuset intill Krämaretorget i Borgå ska säljas som hotell. Det är oklart vad beslutet betyder för hotellprojektet vid Konstfabriken – eller om hotellprojektet där alls blir av.

På måndagen beslöt stadsstyrelsen i Borgå enhälligt att Valtimohuset ska säljas med kriteriet att det ska bli ett hotell.

Huset säljs på basis av anbud som ska lämnas in senast den 30 april.

Hela valtimohuset med blommor i förgrunden.
Valtimohuset finns vid porten till Gamla stan. Hela valtimohuset med blommor i förgrunden. Bild: Yle/Lone Widestam valtimohuset

Borgå har velat fram och tillbaka om huruvida Valtimohuset borde bli hotell eller bostäder. Nu gick man alltså in för hotellalternativet.

"Valtimohuset är lockande"

Stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) säger att det visserligen är viktigare att huset blir sålt än att det blir hotell. Men det har visat sig att ett hotell på platsen skulle vara nyttigt för Borgå.

– Orsaken till att vi gick in för ett hotell är att vi har blivit kontaktade av vissa investeringsgrupper som skulle vara intresserade av projektet, säger Jalonen.

Så det finns intressenter?

– Den första gruppen kontaktade oss redan i våras och för tre veckor sedan blev jag själv kontaktad av en utländsk investeringsgrupp. Det att tre grupper är intresserade av att bygga hotell där visar ju att det är något som lockar.

Jaakko Jalonen från SDP i Borgå
Jaakko Jalonen. Jaakko Jalonen från SDP i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén jaakko jalonen,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Det finns också planer på att bygga hotell och Citymarket på västra åstranden. Vad betyder beslutet om Valtimohuset för det projektet?

– Marknaden är öppen och det kan hända att den reagerar eller så inte.

Vad händer om de som har varit intresserade av hotellet på västra åstranden ångrar sig? Då blir ju inte Citymarketbygget av heller.

– Du säger ”de som har varit intresserade”. Jag själv vet inte en enda som skulle ha varit intresserad av hotellet på västra åstranden, säger Jaakko Jalonen.

Det är byggbolaget Hartela som ansvarar för hotellprojektet på västra åstranden. Tidigare har Hartela sagt att det finns en intresserad hotellföretagare och att förhandlingarna med operatören pågår.

Varken Hartela eller hotelloperatören har gått ut med mer detaljer om projektet. I oktober sa Hartelas representant att man väntar med det tills domstolen har fattat beslut om de besvär som har lämnats in.

Hartela väntar på domslutet

Matti Aho som är vd för Hartela i södra Finland säger att situationen är den samma som i oktober. Besvären mot projektet ligger hos förvaltningsdomstolen för avgörande.

– Vi väntar på besked. Så vitt vi vet borde domslutet komma någon gång i mars eller april, men det är öppet vad som händer efter det, säger Aho. Det beror på huruvida någon besvärar sig igen.

Det finns inga enorma mängder stora internationella eller nationella hotelloperatörer som är intresserade av projektet just nu― Matti Aho

Hartela kan inte föra hotellprojektet särskilt långt innan man vet att detaljplanen har vunnit laga kraft.

– Huruvida ett hotell i Valtimohuset på något sätt påverkar oss kan jag inte säga. Vi försöker ro vårt eget projekt i land och så får vi leva enligt det som händer på annat håll i Borgå.

Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
En annan skiss över Citymarket- och hotellbygget intill Konstfabriken. Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå Bild: Borgå stad K-Citymarket,Konstfabriken,västra åstranden,planläggning,detaljplan,illustration

Om stadsstyrelsens ordförande lever i tron att det inte finns intresse för hotellet på västra åstranden, borde ni då informera beslutsfattarna bättre om vad som är på gång?

– Vi har nog fört förhandlingar om hotellet. Men inget är färdigt innan vi kommer så långt att vi i något skede förhoppningsvis har namnen på pappret.

Matti Aho intygar ändå att hotellprojektet inte på något sätt är begravt. Hartela aktiverar sig mer då man har bättre koll på tidtabellen vad gäller besvären mot den nya detaljplanen.

– Så mycket kan jag säga att det inte är helt lätt. Det finns inga enorma mängder stora internationella eller nationella hotelloperatörer som är intresserade av projektet just nu.

Artikeln uppdaterad 19.12.2017 kl. 13:00 med Hartelas kommentar.