Hoppa till huvudinnehåll

Unga utan id fick köpa alkohol i tre Åborestauranger

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk. Bild: Mostphotos alkoholdrycker,alkoholkultur,alkohol (njutningsmedel),barer,krogar,utskänkning,utskänkningsrättigheter,Bardisk,bardisk

Ungdomar som såg ut att vara under 18 år testade om de fick komma in i restauranger och om de fick köpa alkohol utan identitetsbevis. I tre restauranger i centrum av Åbo lyckades det.

Testen gjordes i tjugo restauranger, så att ungdomarna prövade två gånger i varje restaurang. I de tre restauranger där de fick komma in och där de köpte alkohol fanns inga dörrvakter.

Försöket gjordes av tredje årets servitörsstudenter vid Åbo yrkesinstitut i samråd med Åbo stads välfärdssektor. Alla ungdomar hade fyllt 18 år, men de såg unga ut.

Restaurangerna, barerna och nattklubbarna besöktes under ett veckoslut i slutet av oktober. I de flesta fall kontrollerades ungdomarnas ålder vid dörren.

Borde vara noggrannare då alkohol beställs

Men testet visar att restaurangerna borde vara noggrannare med att kontrollera åldern också inne i restaurangen. Enligt lagen ska det kontrolleras att den som köper alkohol har fyllt 18 år.

Ett liknande test gjordes hösten 2016 i Björneborg, och då fick 38 % av ungdomarna köpa alkohol utan att behöva visa sitt id. Skillnaden kan delvis förklaras med att det oftare fanns dörrvakter vid restaurangerna i Åbo.

Testen ledde inte till några anmälningar eller sanktioner, eftersom de inte gjordes av myndigheterna. Istället ville Åbo stad och studenterna göra restaurangerna uppmärksamma på vilket ansvar de har då de säljer sprit.

Källa: Åbo stads välfärdssektor (på finska)