Hoppa till huvudinnehåll

Vasa och Korsholm ingår äktenskap om attraktion finns

Michael Luther (SFP) kommer ut från ett mötesrum.
Ett trettiotal politiker från Vasa och Korsholm var samlade för ett första möte om en eventuell kommunsammanslagning. Michael Luther (SFP) från Korsholm var en av dem. Michael Luther (SFP) kommer ut från ett mötesrum. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Michael Luther

Det finns många frågor men åtminstone är en del målsättningar listade för fusionsförhandlingarna. Det är resultatet av det första mötet mellan förtroendevalda i Vasa och Korsholm.

På tisdag morgon inleddes ett knappa fyra timmar långt möte i restaurang Bernys invid Replotbron i Korsholm. Ett trettiotal politiker och tjänstemän deltog i mötet.

Såväl Vasas stadsdirektör Tomas Häyry som Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg fanns på plats.

- Det är första anhalten på en jättelång resa. Vi har gått genom ungefärliga tidtabeller, till exempel det att Korsholm kommer att arbeta mycket internt till mars, april, med hur man tänker lägga upp sitt eget arbete, vilka prioriteringar som finns. Och sen så klart kommer den gemensamma processen som också är väldigt omfattande, säger Ahlberg.

- Inte är väl alla av samma åsikt i allt men jag tycker att stämningen var riktigt bra och diskussionen var konstruktiv från alla håll. Alla var konstruktiva i sina inlägg och jag tror att det är en bra botten att börja från, säger Häyry.

Tomas Häyry / Kaupunginjohtaja / Vaasa / Kovatalous
Tomas Häyry. Tomas Häyry / Kaupunginjohtaja / Vaasa / Kovatalous Bild: Jouni Immonen / Yle

Vasa vill - Korsholm är delat

I Vasa har tongången bland de förtroendevalda varit tämligen den samma: Ja för en fusion med Korsholm. Samtidigt är det ett helt annat läge i Korsholm där fullmäktigegruppen är delad i två läger, ja mot nej.

Därför är det tämligen rätt skilda utgångspunkter som stadsdirektör Häyry och kommundirektör Ahlberg har.

Rurik Ahlberg, hur är det för dig som kommundirektör att gå in i de här förhandlingarna?

- Det här är ju en sak som gör att vi behöver en längre förberedande process i kommunen för att komma överens om ungefär vilka de allra viktigaste frågorna är. För det är ganska svårt att ha förhandlingar och någon tankegång gemensamt om man inte har sina egna tankar i skick.

Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus.
Rurik Ahlberg. Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus. Bild: Yle/Markus Bergfors Rurik Ahlberg,Kommundirektör,Korsholm

Beslut om processen i februari

Under tisdagens möte satt politikerna i grupper och listade olika målsättningar för en fusionsförhandling. Varken Ahlberg eller Häyry vill direkt gå in på vilka målsättningar som listades.

- De är ganska många. Det var en bra diskussion vi hade, kanske framför allt när vi konstaterade att vi försöker titta på vad vi kan erbjuda tillsammans som vi inte kan erbjuda skilt, säger Häyry.

Under mötet diskuterades också vad lagstiftningen förutsätter, det är en hel del paragrafer som måste uppfyllas i fusionsförandlingarna. Redan det tog en hel del tid, säger Ahlberg.

Det som händer härefter är att både Vasa och Korsholm ska fatta beslut om processen, en noggrannare processbeskrivning och vem som deltar i processen. Det beslutet fattas i januari eller februari.

Hur länge tar det innan fullmäktigena ska ta ställning till en eventuell fusion?

- Det diskuterade vi faktiskt inte alls, säger Ahlberg.

Är det ett år, två år, tre år?

- Det kan jag inte svara på nu, säger Ahlberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten