Hoppa till huvudinnehåll

Ett år med Bärtils bokklubb

Bärtil och Isa gris läser
Bärtil och Isa gris läser Bild: Ilari Fabritius/Yle barnlitteratur,bärtils bokklubb

Med ett visst vemod viker jag undan det rutiga sagotäcket i BUU-studion. Tänker på alla böcker vi visat och läst ur i BUU-klubben, tänker på alla berättelser som bubblat fram, på illustrationerna, texterna, sångerna som varit en del av bokklubben.
Året med Bärtils bokklubb närmar sig sitt slut, men böckernas värld är ändlös.

I BUU-klubbens julkalender kommer programledarna till det oändligt stora biblioteket på Korvatunturi. Så stort att det aldrig någonsin tar slut.

“Läsa är det bästa nöjet som finns, och det kostar ingenting”

Man behöver inte resa till Korvatunturi för att hitta böcker. Bibiliotek finns överallt, böcker är tillgängliga för alla. Att låna böcker kostar ingenting, att läsa böcker är det bästa nöjet som finns!

mjukisnalle läser
mjukisnalle läser Bild: Annika Stubbs/Yle barnlitteratur,bärtilsbokklubb

“Den magiska kvälls-sagan”

Till de allra finaste minnena från tiden då jag var mamma till två små pojkar hör kvälls-sagan. När den smått hysteriska och övertrötta stämningen övergick till den sköna stunden av total närvaro och frid, då vi satt i sängen, hopkrupna nära varandra, med en bok i famnen.

mamma läser för sitt barn
mamma läser för sitt barn Bild: Ann-Catrin Rosenberg/Yle barnlitteratur,bärtils bokklubb

Favoritböckerna som lästes om och om igen. Texterna som barnen kunde utantill långt innan de själva kunde läsa. Slut-rimmet på varje sida i Hur gick det sen som skulle sägas tillsammans, Sagan om den lilla, lilla gumman som lästes så flitigt att boken gick sönder. De älskade kapitelböckerna av Astrid Lindgren, ibland så sorgliga att mamma hade svårt att läsa dem utan att börja gråta.

Sönerna lärde sig läsa. Bilderböckerna byttes mot kapitelböcker och faktaböcker. Men högläsningen fanns med länge. Tillsammans upplevde vi världen i Narnia. Tillsammans lyssnade vi på The Lord of the Rings.
När Harry Potter kom ut blev det slut på högläsningen - då ville sönerna läsa själva. Harry Potter blev deras värld, deras böcker. Mamma måste acceptera sitt öde, nu blev det inga kvällssagor längre. Böckerna är nedpackade i lådor på vinden, i väntan på nästa generation. Jag saknar den ännu; kvällssagans magi.

mjukisdjur läser bok
mjukisdjur läser bok Bild: Annika Stubbs/Yle barnlitteratur,bärtilsbokklubb

“Ta till vara chansen - läs tillsammans med barnen!”

Min uppmaning till alla vuxna - läs för barnen och läs med barnen så länge de är små! Det är en njutning som varar några år, en dag kommer dagen då barnen hellre vill läsa själva.

“Det är alltid perfekt väder för att läsa en bok”

Tycker ni att det är trist, mörkt, kallt där ute? Lockar inte vädret till utomhuslek? Vet ni inte vad ni ska göra under jul-lovet? Plocka då fram ert eget sagotäcke. Gräv i bokhyllan eller gå en sväng till biblioteket. Plocka fram en hög med böcker, låt alla välja en bok i tur och ordning - och läs! Njut av en morgonsaga, en eftermiddags-berättelse, en kvällshistoria. Läs och njut.

BUU-klubbens boktips:

barnböcker
barnböcker Bild: Annika Stubbs/Yle barnlitteratur,bärtilsbokklubb

Ann-Catrin Rosenberg
Sam McBratney: Gissa hur mycket jag tycker om dig. Tove Jansson: Trollvinter.

Monica Vikström-Jokela
Steve Smallman & Joelle Dreidemy: Ett lamm till middag.
Stella Parland & Linda Bondestam: Katastrofer och strofer om slummer och stoj.

Isa Skeppar
“Både jag, mina barn och mina barnbarn har älskat Lennart Hellsing. Till exempel Nyfiken i en strut med Krakel Spektakel och Kusin Vitamin.”

Staffan Gräsbeck:
“Hur gick det sen?” som var min mammas gamla bok, och den kunde man alltid läsa då man var på besök hos mormor och morfar.

Malin Olkkola
“Vi läste alltid Plupp-böckerna av Inga Borg. En annan favorit var Trollböckerna av Rolf Lidberg.”

Jontti Granbacka
“Som liten gillade jag alla Alfons Åberg böcker.
En bok som min pojke vill höra om o om igen är "Kompisen längtar" av Moni Nilsson och Per Gustavsson. Den handlar om saknad...han tycker den är väldigt ledsam men vill ändå läsa den varje kväll .”

Lisa Gerkman
“Sven Nordqvists Pettson och Findus-böcker. Säg hej! av Annika Sandelin och Linda Bondestam.”

Karin Berglund
“Som liten tyckte jag om Gunilla Hanssons “Godnatt har jag sagt”, speciellt när pappa läste den för mig och min bror eftersom det är Max och Mias pappa som läser för dem i boken. Som vuxen har jag tyckt om Sandvargen-berättelserna av Åsa Lind.”

Peter Österman
“Allt av Mauri Kunnas, både för de roliga bilderna och för de roliga historierna. Gärna på finska.”

Linda Somppi
“Historien om Någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen”

Janne Lindberg
“Nora och Kasper Strömmans bok Djursjukhuset. Tove Janssons Hur gick det sen; den läste min mamma för mig och den har jag läst för min dotter. Elsa Beskows Solägget.”

Annika Stubbs
“Astrid Lindgrens Lotta på Bråkmakargatan. Inger och Lasse Sandbergs böcker om lilla spöket Laban.”

Anki Virkama
“Ulf Starks vackra, poetiska Jaguaren. Och Sven Nordqvists Nasse-serie.”

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn