Hoppa till huvudinnehåll

”Idag ger vi amerikanerna deras pengar tillbaka” - republikanska skattereformen nära mållinjen

Republikanen och representanthusets talman Paul Ryan i närbild.
Representanthusets talman Paul Ryan firade omröstningen som gav grönt ljus åt skattereformen. Vi ger amerikanska folket deras pengar tillbaka, sade Ryan. Republikanen och representanthusets talman Paul Ryan i närbild. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Paul Ryan

Republikanerna är nära att ro iland den största skattereformen i USA på 30 år. Donald Trump beskriver reformen som en julklapp till hela det amerikanska folket, medan kritiker säger att reformen är som ett slag i ansikten på låg- och medelinkomsttagare.

Efter många om och men, osäkra republikanska senatorer och problem med teknikaliteter in i det sista väntas republikanerna uppfylla sitt löfte om att ro i land sin skattereform före jul.

Senaten godkände på onsdag morgon med knapp men tillräcklig marginal den största skattereformen i USA på över 30 år.

De sista skeptikerna i de republikanska leden uppger att de tänker rösta för förslaget, trots att det innehåller flera punkter de tidigare motsatte sig.

Representanthuset har redan i två omgångar, senast i tisdags, godkänt olika versioner av skattereformen och väntas ännu tvingas rösta igenom en tredje version på onsdag.

Det här lagpaketet ger bara små smulor av skattelättnaderna till medelklassfamiljer men är en verklig julklapp till storföretagen och miljardinvesterarna.― Chuck Schumer, demokrat

Det beror på att senatens regler tvingade republikanerna att dra tillbaka delar av reformpaketet inför omröstningen.

Men i praktiken anses inget längre stå i vägen för republikanernas största lagstiftningsseger sen Donald Trump tillträdde som president.

Vice president Mike Pence, som kan avgöra senatens omröstning i fall av ett dödläge, sköt för säkerhets skull upp sin Mellanösternresa för att vara närvarande om hans röst skulle behövas.

Skattelättnader för de rika

- Idag ger vi tillbaka det amerikanska folket deras pengar. Det är trots allt frågan om deras pengar, sade representanthusets republikanska talman Paul Ryan efter omröstningen.

Republikanerna har marknadsfört reformpaketet som en skattelättnad för medelklassen, något Donald Trump lovade under sin valkampanj.

Trump kallade paketet för en julklapp till det amerikanska folket, men den synen delas av inte av alla.

- Det här är ett slag i ansiktet för låg- och medelinkomsttagarfamiljer, sade demokraternas Barbara Lee i representanthuset.

De största lättnaderna i skattebördan kommer enligt kongressens budgetbyrå, och en rad oberoende institut, att tillfalla de rika och storbolagen.

Demokratledaren Chuck Schumer håller presskonferens i kongressen.
Chuck Schumer har anklagat republikanerna för att ha skräddarsytt en skatteplan åt partiets rika bidragsgivare medan medelklassen bara får små smulor av skattelättnaderna. Demokratledaren Chuck Schumer håller presskonferens i kongressen. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Charles Schumer

- Det här lagpaketet ger bara små smulor av skattelättnaderna till medelklassfamiljer men är en verklig julklapp till storföretagen och miljardinvesterarna, sade demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer.

- Jag förstår inte hur republikanerna kan försvara det här.

Vinster från utlandet och privata jetplan

Framförallt storbolagen kommer att se sina skatter sjunka, från 35 till 21 procent.

Men också de rikaste amerikanerna, de med de största löne- och kapitalinkomsterna, beräknas betala mycket mindre i skatt under republikanernas förslag.

Samtidigt sänks också skatterna på vinster som har gjorts utomlands, skatterna på stora arv och skatterna för en del vinster på fastigheter.

Reformen innehåller också en del detaljer som har fått mycket uppmärksamhet, och hån, som till exempel möjligheten att skriva av utgifter för uppehåll av privata jetplan.

Fler jobb, högre löner

De skattelättnader som gäller för medelinkomsttagare beräknas också av kongressens budgetbyrå försvinna på längre sikt och i praktiken övergå till högre skatter inom de kommande tio åren.

Enligt republikanerna kommer de lägre skatterna för storbolagen att leda till fler jobb och högre inkomster på lång sikt.

- Idag handlar det om hur mycket bättre allt kan bli: flera jobb, rättvisare skatter och fetare lönekuvert. Kraftigare tillväxt och verklig social rörlighet, sade Ryan.

Kritikerna påpekar ändå att liknande lättnader tidigare har lett till att tillväxten samlas hos en allt mindre del av befolkningen, samtidigt som lönenivån inte har stigit märkbart.

Höjer statsskulden

Flera oberoende utredningar tyder också på att skattereformen kommer att höja statsskulden med nästan en och en halv biljon dollar mera än under det rådande skattesystemet på tio år.

Det har lett till anklagelser om dubbelmoral mot republikanerna, som under demokratiska presidenter har förespråkat politik som inte ökar på statsskulden.

Republikanska senatorn Bob Corker omringad av journalister och mikrofoner.
Senatorn Bob Corker anklagas för att ha vänt kappan med vinden efter att han ändrade sin ståndpunkt till skattereformen. Han anklagas också för att gynnas personligen av ett tillägg som ger sänkta skatter på fastighetsvinster. Republikanska senatorn Bob Corker omringad av journalister och mikrofoner. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Bob Corker

Senatorn Bob Corker hann redan lova att han inte tänkte rösta för reformen om den innebär en snabbare ökning av statsskulden.

- Det var så jag kände då, svarade Cokrer då han frågades varför han hade ändrat sig.

Ett slag mot Obamacare

Republikanerna anses ha varit måna om att ro iland reformen snabbt av flera orsaker.

De stora politiska segrarna har varit få under Trumps första år i Vita huset, och republikanernas totala kontroll över kongressen och presidentposten.

För att visa att partiet kan regera anses de behöva en seger.

Demonstrant håller upp skyllt som kräver högre skatter för de rika i USA.
Motståndet mot skattereformen har ökat stort inför omröstningarna. Tio procent fler amerikaner är emot reformen jämfört med slutet av november, visar mätningar. Demonstrant håller upp skyllt som kräver högre skatter för de rika i USA. Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE beskattning,USA

Republikanerna var också måna om att få paketet till omröstning före den nya senatorn från Alabama, demokraten Doug Jones, tillträder och gör majoriteten i senaten ännu knappare.

En tredje orsak anses vara att ju längre processen har pågått, desto mindre populär har reformen blivit då dess innehåll har blivit bättre känt.

Den sista orsaken anses också vara att skattereformen ger republikanerna en möjlighet att slå till mot Obamacare, hälsovårdslagen partiet inte lyckades fälla tidigare i år.

Skattereformen avslutar nu en avgift för dem som har råd men inte köper hälsovård genom Obamacare, en avgift som användes för att finansiera delar av vårdpaketet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes