Hoppa till huvudinnehåll

Korsning i Hangö väcker huvudbry och debatt kring kaffeborden

I Hangö väcker en vägkorsning diskussion både i sociala medier och runt kaffeborden.

- Alltid när jag är på kaffe kommer folk fram och frågar hur man egentligen ska köra i korsningen, säger trafiklärare Klas "Kladde" Öberg från Hangö bilskola.

Livligt trafikerad korsning

Det är frågan om korsningen Appelgrensvägen, Korsmansgatan och Täktomvägen. Genom den korsningen leds så gott som all tung trafik till och från hamnen.

Det är också den vanligaste turistrutten för besökare som kommer till Hangö och vill ta sig en titt på villorna längs Appelgrensvägen.

Vägskyltar i korsning i Hangö
Många turister som kommer till Hangö väljer att åka längs Appelgrensvägen. Vägskyltar i korsning i Hangö Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,turism hangö

Trafiken till och från hamnen längs Korsmansgatan har förkörsrätt men det har uppstått flera "nära ögat - situationer" när bilar som kommer från Appelgrensvägen inte noterat det nya stoppmärket.

De har således inte väjt för dem som kommer från motsatt håll och ska vända över körbanan mot Täktom.

Långtradare kör längs Korsmansgatan
Trafiken som kommer söderifrån längs Appelgrensvägen har stoppmärke och väjningsplikt. Långtradare kör längs Korsmansgatan Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,farlig korsning

Tidigare var det en jämlik korsning där högerregeln gällde.

Gamla mönster sitter kvar

- Största problemet har varit när man kommer från Appelgrensvägen och kör rakt mot järnvägsspåret. Då måste man väja för dem som kommer över järnvägsspåren och svänger mot Täktom, säger Öberg.

Han har också noterat att de som däremot känner till reglerna och vet att trafiken från Korsmansgatan har förskörsrätt tenderar att köra ganska fort.

Om det då uppstår en situation där den som kommer från Appelgrensvägen inte har klart för sig att den har väjningsplikt kan det sluta riktigt illa.

- Troligtvis har alla ännu inte ens märkt att det finns ett stoppmärke vid Appelgrensvägen, tror Öberg.

Bilskollärare Klas Öberg
Klas Öberg efterlyser mer trafikkunskap i stället för mindre. Bilskollärare Klas Öberg Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,klas öberg

Trafikkunskapen hos trafikanterna tycks heller inte alltid vara på topp.

- Tyvärr så är det så att många tolkar stoppmärket så att det räcker att man stannar. Du måste ju stanna men du har ju också väjningsplikt.

I samma veva konstaterar han att förslaget att minska antalet körtimmar för dem som tar körkort kan vara ödesdigert med tanke på att alla trafikanter inte ens i dagens läge tycks ha kolla på trafikmärken och -regler.

Långtradare vänder mot Korsmansgatan i Hangö.
Den tunga trafiken till hamnen leds genom korsningen till hamnen. Trafiken som kommer från Täktomvägen har triangel och väjningsplikt. Långtradare vänder mot Korsmansgatan i Hangö. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,tung trafik

Klas Öberg hoppas också att fler trafikanter skulle bemöda sig om att bjuda till för att göra trafiken mer smidig just i den här korsningen.

- Man stannar ju vid stoppsträcket. Efter det kan man sakta köra framåt och stanna på nytt om det behövs. På så sätt kan de som kör bakom och ska vända till höger köra iväg utan att hela trafiken stoppas.

På allmänhetens begäran har Yle Västnyland med bilskollärare Klas Öbergs hjälp tagit reda på hur man egentligen ska köra i korsningen.

Läs också