Hoppa till huvudinnehåll

Polisen organiserar en kampanj mot falska poliser

Äldre man använder en bärbar dator.
Särskilt äldre är i riskzonen när det gäller brott som begås av falska poliser. Äldre man använder en bärbar dator. Bild: Mostphotos / lev dolgachov man,bärbara datorer,informationsteknik,åldringar,internet,pensionärer,Pensionär,datorer,databrott,bedrägeri,glasögon,arbete,ansökningar,elektroniska tjänster,näthandel,digitalisering

Avslöja inte dina bankkoder för någon – inte ens för någon som säger sig vara polis. Det påminner polisen om i sin kampanj som strävar efter att förebygga bedrägeribrott som begås av falska poliser.

Brott som utförs av falska poliser har blivit ett allvarligt problem i Finland.

I år har polisen redan registrerat 950 anmälningar som gäller fall där någon utger sig för att vara polis.

Brottslingarna som utger sig för att vara poliser utnyttjar finländarnas tilltro till polisen.

De falska poliserna försöker speciellt komma åt äldre personers koder till bankkort och nätbank.

Brottsskadorna till följd av brott som begåtts av falska poliser uppgår i år till sammanlagt nästan en miljon euro.

– Allt slags bedrägeri i polisers, bankpersonalens och andra förtroendeingivande aktörers namn har ökat. Förutom att bedragarna ringer har de också försökt ta sig in i äldre personers bostäder för att ”kontrollera” deras värdeegendom, kontanter och vapen, berättar polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.

Förebyggande arbete är det effektivaste sättet

Det effektivaste sättet att bekämpa brott som begås av falska poliser är att förebygga brotten i samarbete med olika parter. Budskapet är enkelt: Avslöja inte bankkoder för någon – inte ens för någon som säger sig vara polis.

– Uppgifter som gäller förmögenhet samt bankuppgifter ska hållas hemliga. Polisen, banken eller andra myndigheter begär aldrig dessa. Brottslingarna begär uppgifter såväl per telefon som e-post. Uppgifterna ska inte avslöjas även om någon kommer till dörren och begär dem, betonar Aho.

Ring genast nödnumret vid bedrägeri eller försök till bedrägeri

Bedrägerier ska alltid anmälas omedelbart genom att ringa nödnumret 112.

Nödcentralsverkets branschchef Kimmo Kuusisto berättar att nödfall som gäller falska poliser hör till uppgifter som gäller skydd av egendom och därför ska man ringa 112.

– Jourhavande vid nödcentralen gör en riskbedömning av händelsen, ställer frågor om händelsen, fastställer de fortsatta åtgärderna och ger instruktioner, säger Kuusisto.

Polisen betonar att det är mycket viktigt att även anmäla försök till bedrägerier till nödnumret.

Begränsningar av användningen av betalkort och nätbank

polisens webbplats finns information om fenomenet samt anvisningar om hur man kan skydda sina pengar mot bedragare.

Anvisningarna kan också skrivas ut och delas ut på olika tillställningar och evenemang.

Man kan också skriva ut anvisningarna som en påminnelse såväl till sig själv som till sina närstående.

Polisen har också låtit trycka statiska klistermärken som till exempel kan limmas på äldre människors kylskåpsdörr.

På webbplatsen finns också minneslappar som kan skrivas ut, klippas och sedan fästas med magnet på en lämplig plats om det inte finns statiska klistermärken.

Minneslapparna har samma budskap som klistermärkena: Avslöja inte bankkoder för någon – inte ens för någon som säger sig vara polis.

Direktör Risto Karhunen, som ansvarar för skadebekämpning och säkerhet vid Finans Finland, betonar att det är klokt att införa dags- och uttagsbegränsningar och andra tillgängliga begränsningar för betalkort och i nätbanken.

Nätbankskoder.
Nätbankskoder. Bild: Yle nätattack

– På detta sätt kan antalet skador minimeras i ett missbruksfall. Begränsningarna kan göras i nätbanken och äldre människor ska gärna be närstående eller bankpersonalen om hjälp, säger Karhunen.

Viktigt att informera om bedrägerier i stor omfattning

Enligt Kaisa Eskelinen, projektansvarig för Kotiturvaprojektet som bedrivs av Centralförbundet för de gamlas väl, är det mycket viktigt att informera om fenomenet i stor omfattning både direkt till äldre människor och deras närstående samt till yrkesmänniskor och frivilliga som arbetar med äldre.

– Även om äldre statistiskt löper mindre risk att falla offer för brott än den övriga befolkningen, är det särskilt äldre som är i riskzonen när det gäller brott som begås av falska poliser, säger hon.

Hon påminner om att antalet äldre kommer att öka under de närmaste åren och att det även med tanke på detta är viktigt att uppmärksamma de äldre i fråga om detta.

Hon uppmanar både närstående och alla andra som umgås med äldre människor att påminna om detta: bankärenden ska hållas hemliga och bankkoder ska inte avslöjas för någon.

Det är också bra att påminna om att man ska ringa nödnumret vid eventuella bedrägerier och försök till bedrägerier.