Hoppa till huvudinnehåll

Polisen vet inte varför röret i ishallen föll – utredningen tar flera veckor

Inne i Vasa arena, stolar har fallit efter att ventilationssystemet fallit ner under en konsert.
Ventilationsröret föll ner på publiken under konserten "Raskasta Joulua". Inne i Vasa arena, stolar har fallit efter att ventilationssystemet fallit ner under en konsert. Vasa,Vasa Arena,Raskasta Joulua,ishallen i vasa

Polisens olycksfallsundersökning i ishallen är klar och enligt förundersökningsledare Eero Välimäki på polisen kan man i det här skedet inte säga något om orsaken till att röret lossnade.

- Vi har en uppfattning om vad som har hänt, men nu måste de som är insatta i byggnadsteknik titta närmare på hur röret var fäst och hur det borde vara fäst, säger Välimäki.

I det här skedet anser inte polisen att själva konserten hade något med olyckan att göra.

- Vi ska undersöka om till exempel pyrotekniken kunde ha orsakat att röret föll, men det ordnas konserter och annat i hallen hela tiden, så jag tror inte att den här konserten var orsaken, säger Välimäki.

Polisen har bett konsertbesökarna och andra som varit i hallen om bilder som skulle kunna hjälpa till i utredningsarbetet och bilderna är enligt Välimäki till hjälp.

- Vissa har ju hävdat att röret skulle ha varit löst eller snett redan tidigare. Men nu är det upp till experterna att avgöra om röret var ordentligt fastsatt och varför det lossnade, säger Välimäki.

Polisens platsundersökning i själva ishallen är nu alltså klar och polisundersökningen fortsätter med bland annat hörande av experter.