Hoppa till huvudinnehåll

Siskonpeti - bästa humorprogrammet i Finland

Skådespelarna från Siskonpeti i tomteluva.
När Siskonpeti firar jul är julfriden långt borta. Skådespelarna från Siskonpeti i tomteluva. Bild: Yle Kuvapalvelu Pyjama Party

Siskonpeti eller Syskonbädden är en finsk sketchserie som efter tre säsonger fått en hel del inbitna fans i Finland. Två av dem diskuterar varför det här är så oslagbart bra humor.

Silja Sahlgren-Fodstad och Hannah Norrena är inte bara filmkritiker och programledare på Svenska Yle, de är också stora fans av Siskonpeti. De anser att styrkan med sketchserien är hur den hela tiden lyckas plocka upp nya trådar av det som känns aktuellt. Att idéerna inte verkar ta slut, trots tre säsonger.

Genialisk i att fånga nutiden

Jag tycker det är uppfriskande att vi i Finland har smart, kul humor som är i tiden säger Norrena. Man tänker kanske ofta att finsk humor är lika med prutthumor, att det stavas Kummeli eller Uuno Turhapuro. De har förstås sina poänger men Siskonpeti är helt genialisk i hur den lyckas fånga nutiden.

Siskonpeti
Sanna Stellan, Pirjo Heikkilä, Krisse Salminen och Niina Lahtinen. Siskonpeti

Lätta krokar som får en fast

När man lever i en tid där så mycket av tiden går ut på att man zappar runt på olika kanaler, då handlar det om att det man ser måste fånga en genast, säger Sahlgren-Fodstad.

Styrkan med Siskonpeti är rytmen. Avsnitten har en tematik och sedan en mängd olika sketcher som anknyter till temat men det är rytmen som de är fenomenala på. Korta, slagkraftiga grejer som man inte behöver understrecka desto mer, du fattar det direkt.

Det gör att då du sett avsnitt vill du helst se ett till.

Att det handlar om många korta sketcher gör också att du inte behöver förbinda dig att se ett helt avsnitt, har du ont om tid kan du bara se en del och återvända senare för att se klart, påpekar Norrena.

Och korta sketcher gör också att de kunnat marknadsföra sig bra i sociala medier där flere av deras videor blivit virala hittar.

Det som utmärker Siskonpeti är förmågan att balansera på gränsen, det som all bra humor egentligen skall göra. Och deras exakta blick för det komiska, speciellt då de skildrar krocken mellan hur vi önskar att det skulle vara och hur det ser ut i verkligheten.
(Klippet är på finska och har inte svensk textning.)


Siskonpeti började 2014 och har en del likheter med den brittiska humorserien Smack the pony (Ponille kyytiä, 1999 – 2003)

Arbetsgruppen som gör Siskonpeti består av Pirjo Heikkilä, Niina Lahtinen, Krisse Salminen, Sanna Stellan, Jarkko Niemi, Joonas Nordman, Anna Dahlman, Atte Järvinen och Julia Jokinen.

Och varje avsnitt tar sin utgångspunkt i ett visst tema som till exempel kärlek, skilsmässa, hälsa, tro, döden och fosterlandet.

Att balansera på gränsen till det osmakliga

Att skämta om döden eller tro kan lätt bli osmakligt, det är ett tema där gränserna är hårfina och det finns en mängd fallgropar. Men i Siskonpeti lyckas de hålla balansen, tycker Sahlgren-Fodstad. Dessutom lyckas de ofta få sketcherna att gå vidare i en ny riktning.

-Det finns till exempel den ljuvligt jobbiga martyrmamman, som sätter in sin egen dödsannons i tidningen, för att inte de anhöriga ska behöva betala och stressa över sådana saker. Det hela utmynnar i att handla om martyrmammans villighet att intill döden uppoffra sig själv för de andra.
(Klippet har endast finsk text.)

Är detta kvinnlig humor?

Siskonpeti fokuserar främst på skådespelarna Pirjo Heikkilä, Niina Lahtinen, Krisse Salminen och Sanna Stellan. Kan man då påstå att serien handlar om kvinnlig humor?

Det är svårt att säga vad som är kvinnlig eller manlig humor, säger Sahlgren-Fodstad, jag tycker det mer handlar om att humorn tar avstamp i vardagliga saker som hemmet, relationer, den egna eller andras kroppar och den prestationsångest man känner.

Det är just utgångspunkten i det till synes lilla som gör att man känner att det eventuellt skiljer sig från vad manliga komiker tar upp, där det kanske mer handlar om att det är situationsbundet på ett lite annat sätt.

Jag igen tycker inte det här är kvinnlig humor utan skulle mer vilja kalla det för mänsklig humor, fyller Hannah Norrena i.

Ibland tror man att då kvinnor gör humor handlar det om att trampa ner alla män, påpekar Norrena, och det handlar det inte alls om i Siskonpeti. Här driver både kvinnor och män med sig själva. Båda är turvis starka och svaga. Därför tycker jag det är mer mänsklig humor.

Männen driver också med sig själva på ett sätt som man inte vanligen ser i humorserier, menar Sahlgren-Fodstad.

I Siskonpeti handlar det inte heller om att överföra manliga, komiska framgångsrecept på kvinnliga rollgestaler. Silja Sahlgren-Fodstad nämner Hangover-filmerna, som handlar om tre män som festar och skapar kaos där de drar fram. Att bara överföra det här konceptet och istället för män ha kvinnor i rollerna fungerar inte. Du måste nyansera det på ett eget sätt.

Alla tre säsonger av Siskonpeti eller Syskonbädd hittar du på Arenan.

Siskonpeti: Musta joulu julspecial på Yle TV 2 torsdagen 21.12 kl. 21
Här ett litet smakprov på hur man hanterar julstress och julkrav.
(Klippet är på finska och har ingen svensk textning.)

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också