Hoppa till huvudinnehåll

Sören Lillkung är Svenska Kulturfondens nya vd

Enhetschef Sören Lillkung
Enhetschef Sören Lillkung Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Yrkeshögskolan Novia,Campus Allegro,sören lillkung

Sören Lillkung har valts till ny vd för Svenska kulturfonden.

Sören Lillkung, 55 år, är utbildad diplomsångare, operasångare och musikmagister. Han är också politices magister från Åbo Akademi med offentlig förvaltning som huvudämne.

Lillkung kommer ursprungligen från Jakobstad men bor nu i Åbo. Han har tidigare bott bland annat i Nykarleby och i Sibbo.

Han arbetar sedan 2012 som enhetschef för yrkeshögskolan Novias kulturenhet i Jakobstad och är även medlem i Novias ledningsgrupp.

Lillkung har också en bakgrund på Svenska kulturfonden, 2009-2012 arbetade han som projektombudsman vid Kulturfonden på kansliet i Helsingfors.

Han har också verkat som rektor för Jakobstadsnejdens musikinstitut, musikchef på Yrkeshögskolan Novia och som rektor för Martin Wegelius-institutet.

Efterlyser ett finlandssvenskt helhetstänk

Lillkung säger själv att utnämningen kom som en överraskning.

- Jag blev överraskad och mycket glad att bli vald, säger Lillkung.

- Som vd för Svenska kulturfonden kan jag aktivt arbeta för att finlandssvenskar, finländare och nyfinländare framöver har samma möjlighet. Svenska kulturfonden ska även framledes verka för starka svenska enheter inom utbildning och kultur, enheter som berikar det tvåspråkiga Finland och även Skandinavien, säger Lillkung.

Han säger också att han vill jobba för ett helhetstänk i Svenskfinland.

- Jag har bott och verkat i alla regioner i Svenskfinland. Som vd vill jag passionerat och lyhört arbeta för att förstärka såväl genuiniteten, kvaliteten och helhetstänkandet i regionerna, säger Lillkung.

"Han känner hela Svenskfinland"

Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin betecknar Lillkung som en person med gedigen erfarenhet inom kultur, utbildning och administration.

- Han har visioner och förmåga att entusiasmera och han gör allt detta med ett gott humör. Han har samtidigt en god ”street credibility” som praktiserande kulturpersonlighet, sade Wallin på pressträffen då den nya vd:n presenterades på onsdag eftermiddag.

Enligt Wallin har Lillkung också skapat sig ett enastående nätverk av kontakter.

- Han känner hela Svenskfinland, sade Wallin.

Kulturfondens delegationsordförande Ann-Luise Bertell instämmer i Stefan Wallins ord.

- Med Sören som vd kommer Svenska kulturfonden att stärka sin roll som en aktiv aktör för det svenska i Finland, säger Bertell.

Tar över vd-posten våren 2018

Leif Jakobsson har lett Svenska kulturfonden sedan 2012. Jakobssons kontrakt löper ut i maj 2018 och senast då tillträder den nya vd:n.

Sammanlagt 41 personer anmälde intresse för arbetet som vd för Svenska kulturfonden.

- Det står helt klart att vd-jobbet på Kulturfonden är en av de mest attraktiva uppgifterna man kan ha i Svenskfinland, skrev Wallin i ett pressmeddelande då ansökningstiden gått ut.

Av de sökande var 26 män och 15 kvinnor.

Svenska kulturfonden hanterar årligen över 8 000 ansökningar och delar ut cirka 36 miljoner euro till utbildning och kultur på svenska i Finland. Vd:n är stationerad på Kulturfondens kansli i Helsingfors.

Läs också